Калушанка рік по 10 годин щодня вишивала "Таємну вечерю" для поранених воїнів


39-річна калушанка Тетяна Бура вишиває бісером близько 10 років. З початком повномасштабної війни майстриня ікони не продає — дарує рідним або ж залишає собі.

На створення «Таємної вечері» знадобився рік і близько 7 кг бісеру. Це перша робота, яку майстриня вирішила продати на аукціоні. Вірить, що ікона допоможе пораненим захисникам України.

«Вікна» поспілкувалися з Тетяною Бурою та волонтером Володимиром Андреєвим і розпитали про незвичайну ікону та благодійний аукціон для військових.

За освітою Тетяна Бура хімік-лаборант. Розповідає, що вишивка бісером її завжди надихала і заряджала позитивними емоціями. Окрім вишивки, майстриня створювала ґердани, браслети, котильйони. Сама собі дала собі обіцянку, що буде вишивати виключно ікони, допоки не завершиться війна. Рік тому в одному з магазинів Калуша побачила дуже гарну заготовку для вишивки бісером. Це була картина «Таємна вечеря». Майстриня одразу уявляла, якою красивою буде робота, але її масштаб — 1,1 метра × 75 сантиметрів — трохи лякав. Проте все ж зважилася придбати й почалася довга, натхненна та складна праця.

Тільки на підбір кольорів Тетяна витратила півтора місяця.

«Спочатку вишивка мала бути для мене: «Таємна вечеря» мала висіти в мене вдома. А потім почалася війна. Тож я вирішила, що ця робота має допомогти пораненим калуським воїнам. Нехай краще їм користь принесе, аніж буде просто тішити мене», — пригадує Тетяна Бура.

Калушанка працювала над вишивкою близько року майже щодня по 10 годин. Не обходилося без труднощів: роботу іноді доводилося розпорювати, адже бувало, що невдало підбирала кольори. Та все ж терпіння вистачало, адже жила мрією вишити цю ікону.

Згодом брат Сергій познайомив Тетяну з калуським волонтером Володимиром Андреєвим, з яким майстриня поділилася ідеєю віддати свою роботу для ЗСУ. Так у соцмережах і стартував благодійний аукціон. Станом на сьогодні найбільша ставка — 15 тис. гривень. 

«Чим більша ставка, тим краще для наших воїнів. Це не для мене — це хлопцям на лікування», — зазначила Тетяна Бура.

Волонтер, підприємець Володимир Андреєв пригадує: коли дізнався, що його товариш з Калуша потрапив у госпіталь, то взявся допомогти зібрати кошти. Каже, не може називати прізвища та посади цього військового, адже воїн служить в Силах спеціальних операцій. Це молодий, спортивний хлопець, який отримав поранення. Коли побачив вишивку Тетяни, був вражений красою «Таємної вечері» і вирішив організувати онлайн-аукціон, щоб допомогти другу. Загалом на лікування пораненого воїна товариші прагнуть зібрати 300 тис. гривень.

«Наближається Різдво, людям не вистачає настрою і плюс кошти важко збирати. Людина зробила достойний подарунок, який освячений. Роботу можна до глибокої старості зберігати вдома. Це дуже круто для дітей, внуків, друзів. Надіємося, що вдасться зібрати велику суму і належно оцінити працю», — переконаний волонтер.

За волонтерську допомогу Володимиру Андреєву військові на знак вдячності надсилають шеврони.Також у колекції є декілька підписаних прапорів.

«Деяких людей, які підписували, вже нема в живих. Це пам'ять», — наголосив калушанин.

В автомагазині підприємця можна побачити чимало бойових трофеїв — частинок ракет, уламки снарядів, мін. Володимир каже, що це для клієнтів — аби не забували про те, що війна продовжується.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!