"Калушавтодор" пояснив, чому так нещадно обрізає дерева


Несприятливі умови урбанізованого міського середовища призводять до передчасного старіння зелених насаджень і зниження їх життєдіяльності, що вимагає систематичного застосування ряду заходів для забезпечення їх належного утримання та догляду.

Рослинам притаманне екологічне і естетичне значення, але важливіші санітарно-гігієнічні і мікрокліматичні функції системи озеленення. Міські насадження повинні наближати умови оточуючого середовища до деяких оптимальних показників, що характеризують так звану зону комфортності, пишуть Вікна.

"Ми вивчали вплив обрізки деревних насаджень, які проводились в між вегетаційний період (який триває з 15 жовтня поточного року до 15 квітня наступного), починаючи з 2011 року по вулицях Б. Хмельницького, Пушкіна, Євшана, Підвальна, Січових Стрільців, Грушевського та ін. На даних вулицях висаджені різні види дерев: клен звичайний, клен ясинолистий, клен кулястий, каштан, тополя, верба, липа, акація, ясен та ін.. Результати спостережень свідчать, що різні види дерев по-різному переносять обрізку. Впродовж вегетаційного періоду спостерігається запізнення процесів розпускання листкових пластинок, бруньок, пізній 100% листопад. Середній приріст в кінці року становить 80 см. Після омолоджуючої обрізки спостерігалось інтенсивне відростання гілок і формування крони. Вже на третій рік після цієї процедури на деревах формується в середньому 57 гілок другого порядку при їх середній довжині 2-3 м", — йдеться в повідомленні КП "Калушавтодор".

Омолоджені дерева добре виконують екологічні функції. Наприклад, дерева поглинають у кілька разів більше діоксиду вуглецю і виділяють більше кисню. Листки омолоджених рослин нагромаджують у три рази більше свинцю. За період вегетації омолоджені дерева осаджують пил. Формування крони у дерев з сильним омолодженням відбувається значно швидше, ніж у старих дерев, у яких вона рідка і майже не змикається в ряду. У сильно омолоджених дерев утворюється щільна зелена смуга, яка здатна до 75% відбивати шум своїм листям – це говорить про добрий протишумовий ефект, який не спостерігається у старих дерев з рідкими і не зімкнутими кронами у рядах. Утворена велика листова маса насильно омолоджених деревах впливає на підвищення іонізації повітря, працює як фільтр, поглинаючи пил і різні хімічні речовини, виділяє в повітря фітонциди. Це обумовлює значно ефективнішу їх фільтруючу роль, а також створення певного мікроклімату, зниження сухості повітря, зниження шуму.

На екологічний стан міста краще і швидше починають впливати сильно омолоджені дерева із сформованим габітусом, ніж старі, розлогі крони дерев, які не можуть виконувати дані функції через аварійно-небезпечний стан, зазначають комунальники.

У КП "Калушавтодор" зазначають, що впродовж останніх років при догляді за зеленими насадженнями в Калуші стали широко застосовувати радикальну обрізку дерев.

Формувальні роботи насаджень на території міста здійснюється відповідно до Порядку формування дерев, кущів,газонів і квітників у населених пунктах ,затвердженого постановою КМУ від 01.08.2006 року №1045, інформує КП "Калушавтодор".

Щорічна підрізка дерев, кущів здійснюється для того, щоб:

  • Попередити виникнення аварійних ситуацій, спричинених падінням окремих гілок, внаслідок несприятливих погодних умов шляхом видалення сухих, підмерзлих, хворобливих і сильно пошкоджених гілок;
  • Підвищити рівень освітлення у житлових приміщеннях, що затіняються прибудинковими насадженнями;
  • Поліпшити декоративно-естетичний вигляд зелених насаджень шляхом зміни форми крони або її зменшення.

"Отже, застосування різних видів підрізки крон дерев та кущів — важливий агротехнічний захід, який впливає на форму, розміри наземної частини, міцність скелета крони рослин та сприяє покращенню росту. Омолоджуюча підрізка необхідна для старих листяних дерев, які втратили здатність до росту, крони дерев втратили естетичний вигляд і становлять небезпеку для мешканців міста", — переконують комунальники.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!