Калушу загрожує сміттєвий колапс


На пленарному засіданні сесії Калуської міської ради 23 грудня депутати погодили проєкт рішення, яким внесли зміни до програми фінансової підтримки КП «Екосервіс» на 2020 рік.

Фінансування програми збільшили на 326 тис. гривень — до 2 млн 525 тис. гривень. Нагадаємо, що на початок року вона передбачала фінансування у розмірі всього 500 тис. гривень, інформують "Вікна".

Потребу у виділенні коштів на сесії пояснив директор комунального підприємства Ігор Свистун. За його словами, ще в 2015 році обласна екологічна інспекція перевіряла стан полігону твердих побутових відходів. Були виявлені порушення і складені акти, згідно з якими начальник виробництва був засуджений, а на підприємство суд наклав стягнення — 2,1 млн гривень штрафу за шкоду довкіллю.

Ці рішення, зазначив Ігор Свистун, ніхто не оскаржував, хоча така можливість була.

Ігор Свистун очолив комунальне підприємство в березні 2016 року. Тоді підприємство звернулося до Господарського суду, оспорюючи рішення про накладення штрафу, і виграло цю справу. Проте екологічна інспекція подала апеляцію. У апеляційному суді, а згодом і у Верховному суді КП «Екосервіс» справу програв.

Сплатити 2,1 млн гривень штрафу плюс 10% судового збору підприємство одразу не могло. До цієї ситуації керівництво управління юстиції поставилося з розумінням.

«Ми наскільки могли — платили: за 2018-2020 рік сплатили близько 700 тис. гривень. У березні 2020 року помінялося обласне керівництво юстиції і було сказано, що потрібно погасити решту суми. Питання винесли на сесію, підприємству виділили 1,3 млн гривень і ми їх сплатили. Залишилося всього 326 тис. гривень. 21 грудня після обіду, без попередження, було арештовано рахунки комунального підприємства. Запас пального є до п’ятниці. При таких доходах, а за три дні на арештований рахунок надійшо всього 78 тис. гривень, створити запас пального практично неможливо. Може статися смітниковий колапс. Ми не зможемо заплатити перед святами людям зарплату», — пояснив Ігор Свистун.

Також директор комунального підприємства повідомив, що зараз ситуація на полігоні суттєво поліпшилася. Коли накладали штраф, тут не відкачували фільтрат і він потрапляв в ліс. У 2016 році на полігоні було відновлено насосну станцію та нагірну канаву і фільтрат тепер відкачують на очисні споруди. Зараз тут проводять екологічні перевірки раз на півтора місяця і серйозних зауважень до полігону немає. 

Також Калуська міська рада вже затвердила програму фінансової підтримки КП «Екосервіс» на наступний рік. Її бюджет — 2,5 млн гривень. Як ішлося на сесії, ці кошти необхідні дня безперебійного надання послуг з вивезення твердих, рідких відходів та ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

Тарифи комунального підприємства в наступному році не відповідатимуть фактичним витратам на забезпечення послуг.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!