Кандидат на мера Ігор Насалик розповів, як планує розвивати Івано-Франківськ


Сьогодні, 12 жовтня відбулась прес-конференція кандидата на міського голову Івано-Франківська Ігоря Насалика.

Під час спілкування з журналістами Ігор Насалик розповів про свої перші кроки на посаді очільника Івано-Франківська, обговорив основні проблеми міста і перспективи розвитку, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Перш за все, Насалик звернув увагу на звинувачення в його сторону з приводу неможливості запровадження безоплатної медицини і пояснив, звідки візьметься фінансування на неї.

«Вся програма фінансується з міського бюджету і забезпечує три основні сфери: це капітальне будівництво, повністю всю діагностику і закупівлю понад 1100 найменувань медпрепаратів та інших медзасобів.  Цю програму я буду впроваджувати у кілька етапів. Перший розпочнеться з січня 2016 року і буде стосуватися виключно пенсіонерів, дітей та інвалідів. Він обійдеться міському бюджету у 40 млн грн. Проте є ще один варіант більш вигідний для міста. Зараз Верховна Рада відправила на доопрацювання мій законопроект,  за яким передбачається співфінансування 50х50 програми безоплатної медицини з державного і міського бюджету», - зазначив політик

Ігор Насалик переконаний, що таке спортивне місто як Франківськ не може бути без футболу. Тому розповів як планує відновлювати цей вид спорту на Прикарпатті.

«Один із власників клубів прем’єр-ліги пообіцяв, що дасть юридичний статус клубу першої ліги команді Івано-Франківська. Футбол звичайно не повинен залежати від бажання спонсорів, тому передбачається, що програму з відновлення професійного футболу на Івано-Франківщині, повинні фінансувати міський та обласний бюджет. А оскільки це команда яка буде представляти Прикарпаття, я вважаю, що до цього мають долучитися й інші міста області. Частина коштів можна залучити від місцевих компаній, власники яких є фанатами футболу. Проте відновлювати футбол потрібно комплексно, тому планується створення в Івано-Франківську «Футбольної академії». Вона буде забезпечувати молодими талантами три області: нашу, Закарпатську і Чернівецьку», - ділиться планами кандидат.

Окрім медицини і спорту, Насалик вважає, що потрібно звернути увагу на партіотизм і повагу до власної історії. Задля цього Насалик хоче створити в Івано-Франківську «Пантеон слави».

«Я з 2006 року розвивав ідею будівництва «Пантеону слави». Ми говорили з посольством Нідерландів про перепоховання Євгена Коновальця, і вони погодилися на співпрацю. Павло Клімкін, міністр закордонних справ України, сказав, що це політичне питання, але МЗС готове посприяти його вирішенню. Тепер потрібно буде створити робочу групу, котра займеться цим питанням. Я хотів би, щоб Євгена Коновальця, Степана Бандеру, Івана Мазепу та інших перепоховали саме в Івано-Франківську», - наголосив нардеп.

Найбільш актуальним для прикарпатців є питання тарифів і роботи ЖКГ, тому журналісти поцікавились думкою кандидата у міські голови стосовно даних проблем. Насалик відповів, що тарифи є завищеними, оскільки у них включені витрати на амортизацію обладнання, транспортування та інші витрати.

«При середній зарплаті у 140 долларів, не можна встановлювати европейські тарифи. Реальна ціна газу для населення не повинна перевищувати 1800-1900 грн»,- вважає кандидат.  

Також він переконаний у неможливості подальшого існування ЄРЦ. Ігор Насалик вважає, що потрібно відновлювати ЖЕКи , проте не в «радянській» формі, а в новій за прикладом Львова. Там ЖЕК утворюється тоді, коли він може забезпечити не менше 450 тис кв.м площ. За цим розрахунком у Франківську передбачено десь 5-6 ЖЕКів.

На запитання про перший крок на посаді міського голови, Насалик відповів, що воно буде стосуватись забудови.

«Перше рішення моє як міського голови буде заборонити забудову в центральній історичній частині міста. А що стосується уже виданих  дозволів на будівництво в середмісті Франківська, то я вам скажу, що будь-яке рішення можна відмінити. Особливо якщо воно стосується соціально важливих для мешканців міста проблем. Я вже так робив у Калуші», - запевнив Насалик.

Такі перспективи розвитку Івано-Франківська дуже заманливі, проте на їх реалізацію потрібні величезні кошти ,яких наразі у міському бюджеті немає. Тому журналісти поцікавились як у разі свого обрання Насалик збирається наповнювати бюджет.

«Коштами бюджет забезпечить, наприклад, новий закон про розщеплення нафтопродуктів. Раніше оплату у цій сфері можна було проводити лише за готівковим розрахунком, а тепер можна буде і за безготівковим - що збагатить бюджет. Далі - орендна плата за землю. Я можу впевнено сказати, що близько 30% орендарів у місті її не сплачує, а це великі кошти. Третім джерелом наповнення бюджету є прозорі податки», - пояснив кандидат.

На завершення прес-конференції Насалик запевнив журналістів, що незважаючи на результати виборів до міської ради готовий співпрацювати з усіма політичними силами які туди пройдуть. Оскільки на його переконання 90% питань які постають перед міським головою і депутатами стосуються господарки, а не політики. Тому як вважає Насалик ті хто хоче працювати на благо рідного міста знайдуть спільну мову, а ті хто хоче займатися політикою «нехай здають мандати і йдуть займатися політикою».