Канікули з користю - чого встиг навчитись штучний інтелект за літо?


Тема дослідження та вдосконалення штучного інтелекту у 2023 році стала однією з найобговорюваніших, адже розвиток цієї технології напряму впливає на безліч галузей. Три літні місяці для ШІ виявилися особливо плідними, починаючи від вдосконалення Chat-GPT і закінчуючи запуском альтернативних платформ з новими унікальними навичками.

Обмеження впливу штучного інтелекту 

Аналітики найрізноманітніших галузей відзначають, що штучний інтелект вже сьогодні інтегрований у безліч професій. Музичні платформи запускають подкасти та радіостанції на базі ШІ, покращується робота персоналізація реклами, роботи соціальних мереж, а лідери ринку азартних розваг в один голос запевняють, що штучний інтелект вже до кінця 2023 року може суттєво змінити індустрію, тож онлайн майданчики на кшталт Elslots Casino вже найближчим часом перевтілюватимуться в ногу з часом.

Разом з тим широке розповсюдження ШІ показало його недосконалість. Наприклад, одне з останніх досліджень Chat-GPT, яке було проведено у США, полягало у тому, щоб перевірити чат питаннями з приводу розробки програмного забезпечення. Виявилось, що 52% відповідей Chat-GPT містили неточності, а більшість помилок виникало через нерозуміння чатом запитання.

Робота штучного інтелекту з інформацією повільно, але поступово покращується, проте розмови про те, що ШІ от-от замінить сотні професій виявились передчасними. Лише протягом цього літа світ зазнав декількох прецедентів, коли штучний інтелект генерував неправдиві новини, тому в Associated Press, наприклад, встановили цілий ряд правил, який треба дотримуватися при роботі з Chat-GPT:

  • Не використовувати його для створення публікацій;

  • Не надавати Chat-GPT конфіденційну інформацію;

  • Не використовувати його для зміни фото, аудіо або відео.

Досить показовим є скандал, який спричинив ШІ, створивши новину про те, що Сербія замовила 20 тис. безпілотників у Ірану. Дійшовши до першоджерела, стало зрозуміло, що новина згенерована штучно, а деталь про дрони ШІ просто додав “від себе”.

Нові прийоми та уміння

Вивчення штучного інтелекту триває попри будь-яку критику на його адресу. Наприклад, в Японії науковця навчили ШІ визначати вік людини за рентгенівським знімком грудної клітини. В медицині ШІ застосовується особливо плідно та може допомогти точніше визначати небезпечні захворювання на ранніх стадіях.

Нещодавня велика презентація від Xiaomi познайомила світ зі своєю розробкою на базі штучного інтелекту - Xiaomi CyberDog 2. Новий “чотирилапий” відчутно додав у технічних характеристиках у порівнянні із попередньою моделлю саме завдяки інтенсивному розвитку ШІ. Тепер CyberDog може запам'ятовувати базові команди завдяки вбудованій нейромережі та чудово орієнтується в просторі.

Компанія Google вже цієї осені планує вразити шанувальників ШІ своїм новим масштабним продуктом під назвою Gemini, який має втілити в собі останні досягнення в цій галузі. Очікується, що Gemini буде комбінувати роботу з текстом та зображенням, що розширить поле його застосування, тож найцікавіші етапи розвитку штучного інтелекту ще попереду!

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!