Карпатський національний парк і музеї. Що варто відвідати у місті Яремче


Яремче славиться своїм туристичним потенціалом. Проте, у час пандемії туристична галузь краю сильно постраждала.

Кореспондентка Бліц-Інфо  підготувала декілька цікавих місць, які варто побачити у Яремче.

Музей етнографії та екології Карпатського краю

Музей займається вивченням питань етнографії, історії та розвитку народних ремесел Прикарпаття.

Директорка музею Богдана Фаштрига розповідає, що раніше тут був музей «Визвольних змагань», а до того – музей «Партизанської слави». Сам він був створений у 1963 році і збирав експозиції, які стосуються Яремчанщини.

Нет описания.

«Зараз, оскільки профіль змінився, на жаль, ми не маємо постійної експозиції. Ми, як етнографічний музей могли мати дуже хорошу колекцію. Але, оскільки профіль музею змінювався, то ми збирали зовсім різні експонати: від партизанських до часів Першої і Другої світових воєн. А вже останні роки збиралася етнографія, тому музей має тільки невеликі колекції експонатів. Це з однієї сторони мінус, але це і плюс, тому що в трьох залах музею, через відсутність постійної експозиції завжди змінюється виставка», - говорить Богдана Фаштрига.

 Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Як дістатися до музею: зі сторони м. Івано-Франківськ їхати до центру Яремче, минути супермаркет «Вопак». Музей розміщений зліва від дороги.

Парк-музей «Карпати в мініатюрі»

Будівництво парку почали у 2015 році. Тут розміщені пам’ятки архітектури, які збереглися на території Яремчанщини.

Нет описания.

На сьогодні парк-музей налічує близько 18 об’єктів, в число яких входять:

- точно відтворені моделі церков і монастирів;

- відомі пам’ятки краю;

- копії популярних дерев’яних споруд, наприклад, ресторан «Гуцульщина»;

- водоспад Пробій на річці Прут;

- єдина діюча в Карпатах міні залізниця з копіями легендарних кам’яних мостів у Ворохті;

- станції в Татарові.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Як дістатися до парку: музей мініатюр в Яремче розташований в урочищі Жорна, на території національного парку, що знаходиться на вулиці Грушевського. Вулиця розташована паралельно шосе Н09, через яку проходить багато маршрутів як міського, так і громадського транспорту.

Карпатський національний природний парк

Інженер відділу рекреацій Андрій Том’юк ділиться, що Карпатський природний парк є першим і найбільшим в Україні. Він створений у 1980 році і є об’єктом природно-заповідного фонду. Парк має велику базу для проведення піших екскурсій і сприяє екотуризму.

Зонально парк поділено на 4 зони – господарська, де знаходяться будинки; рекреаційна зона – місця, де створена інфраструктура для піших подорожей; заповідна зона, куди людям заборонено іти. Вольєрне господарство - це є один із рекреаційних об’єктів парку. На цей час вольєрне господарство має площу 5,3 гектара, а засноване воно у 1992 році.

Нет описания.

Нет описания.

«В основному, господарство створене під розвиток популяції диких кабанів і оленів. Крім того, у нас є вольєри із птахами, кроликами та іншими маленькими тваринками. Ми маємо більше 20-ти диких кабанів, 10-ти оленів і близько 20-ти вольєрів з птахами. У нашому реабілітаційному центрі знаходиться орел-могильник і канюк звичайний. Зазвичай тварини до нас потрапляють від небайдужих мешканців міста. Після проходження реабілітації ми відпускаємо тварин на волю» - каже Том’юк Андрій.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания. 

Знаходиться: вулиця Василя Стуса, 6 у Яремче. 

Приватний музей Альпеншток

Музей існує близько 5 років. Експонатів є понад тисяча.

Нет описания.

Власник музею Олександр Будейчук говорить, що ідея створити музей виникла дуже давно.

«Я постійно щось колекціонував, починаючи зі школи – монети, марки, потім зацікавився я етнографією і артефактами, які з цим пов’язані. Речі брали у нашому регіоні. Ми робили експедиції з сином, ходили по району, по Гуцульщині, збирали, дещо нам дарували, дещо купували, шукали старожилів, майстрів, цікавих людей, фільми робили, щоб все це зберегти і показати кому це цікаво», - ділиться чоловік.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания. 

У музеї розміщений одяг, побутові речі, сорочки, речі сакрального характеру, столи з різних сіл Яремчанщини.

«Це, і писані столи Яремчанщини і Микуличина, і Верховинські столи-скрині. Із старих експонатів у нас є сволок із Верховинщини 1845 року, з візерунками, хрестами і солярними знаками. В одній з експедицій в селі Голови ми познайомилися із родиною Петра Шекерика-Доникова, який написав роман «Дідо Иванчік» і були в хаті, де проживав дідо Иванчік. Я побачив, як кури їдять щось із дерев’яної миски, підійшов, поглянув, а там було клеймо у вигляді змії, яке ставив у свій час дідо Иванчік. Ця миска тепер стоїть у моєму музеї», - розповідає Олександр.

Знаходиться: м. Яремче, вул.Свободи, 278-а.

Нет описания.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!