"Хочу об'єднати всіх українців". Як франківка малює картину "Слава Україні"


20-річна художниця з Івано-Франківська на псевдо Едеміна створює картину "Слава Україні". Дівчина зображає на ній відомих українців — знаних політичних та громадських діячів, військових, а також співаків, журналістів, блогерів.

Серед них є й декілька іноземних діячів, які підтримали Україну під час великої війни. Едеміна розповіла Суспільному, що цією картиною насамперед хоче сказати, що у складний для країни час українці — єдині.

Псевдо франківки також з'явилося під час повномасштабної війни. Обрала його як похідне від слова Едем. Дівчині захотілося "показати свій рай", і тепер вона творить під цим іменем.

Ідея картини "Слава Україні" виникла в Едеміни приблизно вісім місяців тому, згодом почала працювати над ескізом, а з 25 січня 2023 року взялася розмальовувати. Висота та ширина роботи — 80 см на 120 см.

"Спочатку потрібно було продумати куди кого поставити. Зображала тих, хто зробив великий вклад для України, — наших військових, політиків, але також і співаків, блогерів, які організовували благодійні концерти, аукціони. Не було задуму тільки військових малювати, хотілося об'єднати тут усіх українців з різних сфер", — пояснює дівчина.

Першим персонажем картини став президент Зеленський. Едеміна каже: над ним найдовше довелося попрацювати.

"Ось цей погляд, його в деталях важко було показати у зменшеному вигляді. Якби малювала на великому полотні, то було б легше. На початку не виходило як на фото, тому десь день працювала над ним", — говорить Едеміна.

На картині художниця зобразила приблизно 70 персонажів — від князя Володимира Великого та княгині Ольги до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Вирішила, що буде доречно всі історичні постаті зобразити в центрі, а інших діячів — поблизу, де вони народилися. Я не ставлю митців на рівні з військовими, тут більше акцент на тому, що ми всі — українці, хоч різні. Тут більше про те, що ми зуміли об'єднатися", — каже художниця.

У центрі карти України Едеміна намалювала також президента Польщі Анджея Дуду, колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона та королеву Єлизавету II. Перед тим, як написати людину, художниця читає про неї та у блокноті записує біографію, щоб докладніше її відтворити.

"Я відчуваю, що ми всі боремося за одне. І якщо взяти наші історичні постаті, письменників, художників, то вони боролися і ми зараз боремося. І саме це мотивує працювати", — говорить дівчина.

Є на малюнку і збірний образ "Привида Києва", а серед тварин наразі єдиний — пес Патрон. Хоча, ймовірно, каже Едеміна, з'явиться і кіт Степан. З її слів, ескіз ще не остаточний та ймовірно змінюватиметься.

Процес створення картини дівчина знімає та виставляє у соцмережі. Художниця розповідає: так її картину запримітив російський блогер та зняв відео, що дівчина начебто привласнила Україні "російську" княгиню Ольгу.

"Це відео мені скинула мама, бо вона на мене підписана в TikTok. Я побачила і посміялася з цього. Що тут ще сказати", — каже художниця.

Проте були й приємні випадки, пригадує Едеміна. До неї зверталися люди з Криму, що хочуть мати таку картину та чекають на перемогу України у війні. Інколи прихильники донатять художниці, і вона закупляє матеріали, а за змоги перераховує гроші на ЗСУ.

Наразі на картині "Слава Україні" Едеміна планує намалювати приблизно 100 персонажів. І вже має задум створити картину "Героям слава!", на якій зобразить саме українських воїнів.

"Всіх помістити на цьому полотні не вдалося. Тому я хочу на картині "Героям слава" показати наших військових. До мене навіть зверталися родичі, що хочуть, аби я намалювала їхній близьких на мапі. Тому вирішила, що потрібно продовжувати", — каже Едеміна.

Художниця також створила картину-мозаїку з українських мультфільмів та продовжує писати на патріотичну тематику.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!