Хто і навіщо попереджає про роздачу повісток у телеграм-каналах


Мобілізація — один з інформаційних напрямів, за якими працюють російські спецслужби в Україні. кремль зацікавлений у тому, щоб зірвати призов до лав Збройних сил і підірвати довіру до керівництва країни.

У телеграмі навіть з'явилася ціла сітка каналів із назвою «Де вручають повістки?» hromadske вирішило розібратися, свідомо чи несвідомо ця мережа працює на інтереси рф.

«Треба бігти через кордон, бо застосовуються сталінські методи»: наративи кремля

З перших днів російського вторгнення у соцмережах поширюють інформацію, спрямовану на те, щоб українці не хотіли мобілізуватися, розповідає експертка з медіаграмотності Оксана Мороз. Перший шар цієї кампанії — дописи у телеграмі, фейсбуці та месенджерах про те, що чоловіки — гарматне м’ясо та кріпаки.

«“Як би ви не любили Україну, треба бігти через кордон, бо застосовуються сталінські методи, де люди — гарматне м’ясо”. Цей вектор спрямований на те, щоб правдами й неправдами стимулювати виїзд за кордон. Дуже багато відео та постів про те, що черги у військкоматах, які показують на телебаченні, — насправді колони на виїзд за кордон. Навіть є вектор, де говорять про те, чому жінки не воюють. Потрібно мобілізувати всіх», — розповідає експертка. 

Інший наратив стосується того, що нібито воює тільки захід і тільки село, а не місто і південь-схід.

«Усюди, де є тріщина, на яку можна натиснути, це роблять, а поширюється такий процес через призму особистих історій і лягає на підживлення розподілу, який робить російська пропаганда — захід-схід, бідні й багаті. Тобто Україна переможе лише тоді, коли буде батальйон із дітей депутатів та працівників Генштабу», — пояснює Оксана Мороз.

Телеграм-канали зривають мобілізацію?

У цій кампанії експертка фіксує певні піки. Наприклад, обговорення наказу про те, що військовозобов’язаним нібито заборонять виїжджати за межі свого населеного пункту з 1 по 5 липня, збіглося зі створенням або зростанням аудиторії телеграм-каналів, які особливо активні у західних областях (бо, як ми пам’ятаємо, воює лише захід).

Так, львівський телеграм-канал створили в листопаді 2019 року, але активізувався він 30 червня 2022-го. Наразі має 25 тисяч підписників. Інший канал про повістки у Львові має 35 тисяч підписників і був створений 12 червня. Закарпатський канал створений 7 червня і налічує 19 тисяч підписників. Телеграм-канал про повістки у Київській області найбільший — 47 тисяч підписників.

Інформацію про місце вручення повісток туди може надсилати будь-хто. hromadske теж спробувало. Перебуваючи у Києві, ми написали про те, що нібито в Ужгороді роздають повістки біля «Епіцентру» — і через хвилину це повідомлення опублікували в телеграм-каналі.

Канал для людей, які бояться отримати повістку

hromadske звернулося із запитаннями до адміністраторів каналів про перевірку даних і ціль створення, проте отримало тільки дві відповіді. Адміністратор закарпатського телеграм-каналу написав, що його ціль — «превенція нецільового отримання повісток», після чого перестав відповідати на додаткові запитання. 

Адміністратор телеграм-каналів про повістки в Івано-Франківську та Києві з нікнеймом YourObserver у листуванні з hromadske визнав, що отримує багато неправдивої інформації, і розповів, що під кожним постом ставить позначки, які мали б вказувати на «достовірність» інформації: «! — одне звернення стосовно вказаної локації (інформація не підтверджена), !! — два або більше звернень стосовно вказаної локації (інформація не підтверджена), 100 — інформація підтверджена (є фото)». 

YourObserver написав, що вирішив створити канал після того, як його знайомому вручили повістку в магазині, тож йому стало страшно виходити на вулицю.

«Є багато людей, які бояться отримати повістку дорогою на роботу чи десь у крамниці. І тим більше бояться воювати й не мають мотивації. Для таких людей створений канал. Тут ми не уточнюємо, чи це військові, чи поліцейські, і не пишемо про блокпости», — написав YourObserver.

Також він визнав, що створив канали заради підписників. Адмін запевнив, що жодних зв’язків з російськими спецслужбами не має і особисто не знайомий з людьми, які ведуть інші телеграм-канали.

Громадяни, призвані на військову службу за мобілізації в Києві

Відверті вороги або ж ті, хто робить бізнес на «сцикунах»

Військовий, стрілець Київської тероборони Павло Чебурей до повномасштабного вторгнення працював айтівцем, а з початку війни подався на фронт. Людей, яким страшно, Чебурей розуміє: йому й самому дуже лячно на позиціях під час обстрілів. Та й від таких мобілізованих користі на полі бою буде небагато.

Однак військовозобов'язаних, які переховуються, намагаються відкупитися від служби, бо вважають, що це не їхня війна і їх влаштовує комфортне життя, Чебурей засуджує. На його думку, захист держави — спільний обов'язок усіх громадян України. 

«Люди думають, що ЗСУ — це якийсь великий залізний велетень, який розв'яже проблему війни. Є якісь суперлюди, які пішли служити, усе вміють, суперозброєні й завершать цю війну, але ЗСУ — це звичайні люди. І вони закінчуються. У нас є загиблі, багато поранених, з них певна кількість не повернеться у стрій. Цих людей доведеться замінювати іншими звичайними людьми. Людина, котра не воювала, може дуже скоро стати частиною ЗСУ, у які вона так вірить. Може бути так, що кожен громадянин буде змушений узяти до рук зброю і піти воювати», — попереджає військовий. 

Власників телеграм-каналів Павло Чебурей називає «цинічними людьми». 

«Якщо ми припускаємо, що це громадяни України, які просто задовольняють попит (тобто у нас є аудиторія сцикунів з цим попитом, і власник телеграм-каналів робить свій маленький бізнес), то я до цього ставлюся з легкою огидою. Інша справа, якщо власник телеграм-каналу цілеспрямовано веде кампанію з дискредитації мобілізації. Це відвертий ворог», — каже військовий.

«російський слід»: є чи нема?

hromadske звернулося до правоохоронців із запитаннями про легальність «антиповісткових» телеграм-груп. У Кіберполіції повідомили, що кримінальні провадження щодо адміністраторів груп не відкривали, оскільки в їхніх діях складу злочину немає. Однак Служба безпеки вбачає у групах «російський слід». У буковинських чатах СБУ фіксувала учасників з російськими номерами. Управління СБУ в Чернівцях оголосило попередження адміністратору однієї з груп. 

«По-перше, ворог отримує цікаву для нього інформацію. По-друге, намагається зірвати мобілізацію. Для чого? Щоб виснажити наших військових і зрештою їх перемогти. Зрив мобілізації — це інформаційно-психологічна спеціальна операція кремля. І всі, хто просуває ці наративи, свідомо чи несвідомо допомагають ворогу», — розповідала речниця СБУ в Чернівецькій області Леся Федоренко.

Телеграм-канали могли створювати адміністратори, які не мають зв’язку з росіянами, однак експерти вважають, що зараз вони перетворилися на інструмент нагнітання ситуації в країні.

«Навіть якщо це не створювалося як інструмент дестабілізації, то його точно можна так використовувати, тому що протягом дня туди можна надіслати невизначену кількість повідомлень про різні місця. І, звісно, це буде створювати враження, що повістки роздають усюди», — вважає експертка з медіаграмотності Оксана Мороз.

Вона також фіксувала, що росіяни після скандалу з наказом Генштабу продовжували публікувати нові адреси нібито з місцями, де роздають повістки, і писати, що українська влада відправляє всіх чоловіків у м’ясорубку. Власне, росіянам ця тема цікава не менше, ніж адміністраторам телеграм-каналів.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!