Клони Шевченка на Франківщині: двоє тезків екснардепа подали документи до ЦВК


25 лютого, в останній день реєстрації кандидатів до Верховної Ради України, на проміжних виборах по 87-му округу подали документи двоє Олександрів Шевченків.

Про це Руху ЧЕСНО повідомили у Центральній виборчій комісії. На сайті НАЗК вже є декларації цих потенційних кандидатів. Але на сайті ЦВК ці прізвища ще не відображені. У виборчої комісії є п’ять днів з моменту завершення реєстрації, щоб розглянути заяви кандидатів.

Один із потенційних кандидатів — повний тезко зареєстрованого ще 9 лютого кандидата від партії “За майбутнє”, колишнього народного депутата Олександра Шевченка.

Обидва Олександри є мешканцями Києва та Київської області та не вказали у своїх деклараціях належних доходів чи заощаджень, що дозволили б їм оплатити заставу у 60 тис. гривень. Також, ймовірно, обидва були членами окружних виборчих комісій на президентських та парламентських виборах у 2019 році, де представляли партії "Свобода" та "Самопоміч". Але тут варто зауважити, що за відсутності року народження членів ТВК на сайті ЦВК стовідсотково стверджувати, що це ті самі громадяни, не можна.

25 лютого, в останній день реєстрації кандидатів у депутати ВРУ, на проміжних виборах на Франківщині (87-й округ) документи до ЦВК подали два кандидати з однаковими іменами та прізвищами — Олександр Леонідович Шевченко та Олександр Петрович Шевченко. Що цікаво, обидва з Києва та Київщини. Клонів, як правило, подають в останні дні перед завершенням реєстрації.

Наразі є зареєстрований кандидат від партії “За майбутнє” Олександр Шевченко — місцевий прикарпатський політик, екснардеп та чинний депутат Івано-Франківської обласної ради.

Перевибори по цьому округу на Івано-Франківщині відбудуться 28 березня у зв’язку з тим, що склав свої повноваження народний депутат 9-го скликання Зіновій Андрійович ("Слуга народу), якого обрали у парламент 2019 року. На місцевих виборах 2020 року він став мером Надвірної.

До слова, у прикарпатських виборах вже брали участь "клони". У 2012 році ЦВК зареєструвала кандидатом Сича Олександра Володимировича, який йшов на вибори самовисуванцем по 83-му виборчому округу з центром в Івано-Франківську та конкурував з головою облради Сичем Олександром Максимовичем. А головним опонентом Сича був Олександр Шевченко.

Рух "Чесно" поцікавилися в екснардепа Олександра Шевченка, хто, на його думку, кому це може бути вигідно.

“З самого початку багато було різних людей, які не рекомендували балотуватися. Такі нюанси були, але все життя в політичний моїй кар’єрі такі пропозиції були, але і вирішив чітко, і для мене не має значення, хто за цим стоїть, головне, що це люди нечесні, несправедливі, і взагалі злочинні технології, тому що, якщо спотворюється волевиявлення людей, це є фактично фальсифікація виборів. Тому кожна така дія, коли є двійник — один Олександр Леонідович, а другий Шевченко Олександр Петрович, це технологія, і нехай це буде на розсуд Бога, і хай Бог буде їм кожному суддею”, - каже депутат облради, який хоче стати народним депутатом.

На питання, чи може назвати конкретні імена і партії, Шевченко відповів:

“Я не хочу нічого говорити і не люблю плакатись в тряпочку, я стараюсь просто боротись, незважаючи ні на що. Ви бачили мою кампанію — я жодного разу нікого не згадав будь-яким негативним словом, і я вважаю, що треба базувати політику на тому, що ти конкретно зробив і зробиш, а не на тому, що інші не зробили. Тому не хочу говорити ні про кого поганого. Я до всіх з повагою відношусь, як християнин — з любов’ю. Кожен вирішує сам, що він має робити”.

Для чого реєструють кандидатів-клонів

Логіка цієї виборчої технології дуже проста — виборець може помилитись, ставлячи відмітку у бюлетені, та проголосувати за зовсім іншого кандидата. Технологію кандидатів-клонів, зазвичай використовують проти кандидатів, що можуть потенційно виграти виборами та є лідерами за соціологічними опитуваннями.

Метод реєстрації кандидатів-клонів на виборчих округах в Україні застосовують дуже часто. Ця технологія використовувалася на всіх рівнях виборів — президентських, парламентських, місцевих.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!