Коли і як вакцинуватися від грипу. Поради франківських медиків


Три випадки смерті від грипу було зафіксовано в Івано-Франківську до початку пандемії. Про це повідомила начальниця управління охорони здоров'я міськради Марія Бойко. Щоб вберегтися від летальних наслідків, медики рекомендують вакцинуватися.

Лікарка-інфекціоністка, відповідальна за інфекційні захворювання у Центрі первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Лариса Репета розповідає, що саме осінньо-зимовий період - це сезон захворюваності на ГРВІ. Щоб убезпечити себе від хвороби, медик рекомендує робити щеплення, адже у зоні ризику перебуває більшість людей, пише Суспільне.

"Це є люди старші 60-ти років, ті, хто має супутні серцево-судинні захворювання, тобто гіпертонію, якийсь кардіосклероз. Також люди, які на даний момент мають зниження імунного свого статусу за рахунок якихось хронічних захворювань, також хронічні захворювання легень по типу астми бронхіальної", - розповідає Лариса Репета.

Лікарка додає, що у зоні ризику також знаходяться люди, які постійно перебувають у стресових ситуаціях, і діти віком до шести років.

"Щеплення краще робити до початку епідсезону. Хоча навіть під час сезону захворюваності можна проводити вакцинацію. В будь-який момент, тільки щоб ви у цей період були без температури, без якогось супутнього захворювання, скажімо так, без катаральних явищ. Якщо цього немає, то ви можете проходити щеплення зараз. Єдиний нюанс, що згідно з програмою "Надання медичної допомоги" людям не передбачено безкоштовної вакцинації", - каже Лариса Репета.

Коли і як вакцинуватися від грипу. Поради франківських медиків

Придбати вакцину від грипу можна, замовляючи в аптеках. Після цього, розповідає начальниця міського управління охорони здоров’я Марія Бойко, потрібно звернутися до сімейного лікаря: "Лікар мене має оглянути, що я є здорова, що я можу вакцинуватися. Після цього мушу йти в аптеку, купити вакцину і з чеком приходжу до свого сімейного лікаря, бо час від моменту купівлі вакцини до моменту щеплення повинен бути не більше, ніж 2 години. Коли вакцинується дитина вперше, то бажано давати дві дози з інтервалом в один місяць, якщо це вже другий, третій, четвертий, п’ятий раз, тоді це одна доза, яка вводиться чи дитині, чи дорослому".

Станом на сьогодні, каже начальниця профільного департаменту, в Івано-Франківську вакцинувалося близько 600 жителів.

Франківець Андрій Мелень каже, що не проти вакцинуватися. Проте – лише тим препаратом, який пройшов цикл випробувань.

"Будь-яка вакцина має пройти випробування. Якщо вона пройшла його і немає жодних побічних ефектів, то чому б і ні. Тим більше, що грип викликає ускладнення різні, а зараз - під час пандемії, думаю, це буде позитивно", - каже Андрій Малень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!