Коломийський виконком затвердив не передбачені законодавством вимоги для приєднання до мереж, - АМКУ


Виконавчий комітет Коломийської міської ради порушив законодавство про захист економічної конкуренції - затвердив не передбачені вимоги для приєднання до мереж.

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 19 жовтня визнала порушенням законодавства про захист економічної конкуренції окремі дії виконавчого комітету Коломийської міськради. Орган місцевого самоврядування затвердив правила приєднання до комунальних водопровідних та каналізаційних мереж Коломиї, що містять не передбачені законодавством вимоги.

Під час здійснення заходів контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення Західне МТВ виявило, що виконком Коломийської міської ради у вересні 2019 року прийняв рішення №181 «Про затвердження Правил приєднання до комунальних водопровідних та каналізаційних мереж міста Коломия».

У цих Правилах для замовників, які звертаються до КП «Коломияводоканал» з приводу виготовлення технічних умов, виконком прописав вимоги щодо надання копій документів (про право власності на об’єкт / витяг, що підтверджує реєстрацію права у встановленому законом порядку, містобудівних умов забудови, рішення органу місцевого самоврядування про надання дозволу на будівництво/реконструкцію), не передбачених Правилами користування системами централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 27.06.2008 № 190.

В свою чергу КП «Коломияводоканал» до заяви про виготовлення технічних умов на приєднання до систем централізованого питного водопостачання та водовідведення витребувало у споживачів документи, згідно з затвердженим у Правилах переліком. Рішенням адмінколегії Західного МТВ від 28 вересня 2023 року такі дії водоканалу було визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем, що може призводити до ущемлення інтересів споживачів, оскільки підготовка і надання не передбачених чинним законодавством документів вимагають додаткових затрат часу і фінансових витрат

В свою чергу, виконком Коломийської міськради створив водоканалу умови для вчинення цього порушення. Тому за результатами розгляду справи адміністративна колегія Західного МТВ визнала зазначені дії виконкому порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу місцевого самоврядування. Коломийську міську раду зобов’язано припинити порушення впродовж двох місяців.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!