Коломойський збирається вимагати від держави $5 млрд


Компанії Littop Enterprises Limited, Dridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, зареєстровані в офшорній зоні Кіпр, які стверджують, що їм належить частина акцій ПАТ "Укрнафта", заявили про 5 мільярдів доларів збитків, завданих їм Україною.

Фактично, це реакція на спроби українського парламенту взяти під контроль управління і розподіл прибутку видобувних компаній, в яких державі належить 50% плюс одна акція, пише"Дзеркало тижня".

Зокрема, це відповідь на прийнятий Верховною Радою 14 січня законопроект №1310, яким вноситься принципова поправка в закон про акціонерні товариства, яка дозволяє провести збори акціонерів при кворумі 50% плюс одна акція.

Цей документ суттєво обмежить з 2016 року міноритарному акціонерові "Укртнафти" групі "Приват" олігарха Ігоря Коломойського можливість керувати цією компанію за своїм розсудом, пише видання.

Раніше міноритарні акціонери тієї ж "Укрнафти" успішно блокували проведення зборів акціонерів, користуючись тим, що для його законного проведення необхідний кворум не менше 60% плюс одна акція.

У ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України", близько 42% - у групи "Приват" Ігоря Коломойського; близько 8%, як стверджують ці "інвестори" - Littop Enterprises Limited, Dridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, належать трьом іноземним компаніям, зареєстрованим на Кіпрі.

Як зазначає видання, саме ці кіпрські інвестори 31 грудня 2014 року направили міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину письмове повідомлення про намір вирішити, за їх твердженням, багаторічний спір між ними, "інвесторами" та державою Україна і всіма її державними структурами".

Фактично багаторічна проблема державного управління активами, операційною діяльністю і розподілом прибутку добувної компаній "Укрнафта" пов'язана з такими вимогами держорганів до ПАТ:

- постачати весь природний газ, що видобувається "Укрнафтою", як і іншими держкомпаніями, в Україні для забезпечення потреб у газі населення за регульованим тарифом, встановленим національним регулятором (насамперед - НКРЕ), який завжди встановлювався нижче граничної ціни газу, що встановлюється для промислових споживачів;

- розподілити та виплатити дивіденди (в бюджет України 2015 року вже внесені як доходи дивіденди від діяльності "Укрнафти" у 2011-2013 роках обсягом близько 2 млрд грн);

- вимогою Держфіскальної служби виплатити в бюджет України підвищені рентні платежі за видобуток природного газу та нафти за другу половину 2014 року, на суму близько 3 млрд грн.

Інвестори "вважають, що в даному випадку Україна здійснює свідомі дії, з одного боку, блокуючи можливість "Укрнафти" розпоряджатися своїми ресурсами, а з іншого, - з допомогою підконтрольної Кабміну Державної фіскальної служби, застосовуючи додаткові санкції".

Вони заявляють, що своїми діями Україна порушила власні зобов'язання за Договором про Енергетичну Хартію і заподіяла інвесторам і "Укрнафті" збитки, які перевищують 5 млрд. дол., і вимагають компенсації цих збитків, а також гарантії того, що Україна надалі буде виконувати свої зобов'язання.

Компанії-інвестори, пропонують "мирне вирішення конфлікту в ході зустрічі з представниками України". В іншому випадку, повідомляють кіпрські інвестори Демчишину, "якщо цей спір не може бути врегульований протягом трьох місяців з дати цього листа, інвестори мають намір представити цей спір у міжнародний арбітраж".

Нагадаємо, що у процесі прийняття Держбюджету-2015 Верховній Раді не вдалося прийняти постанову, що передбачає денонсацію угоди з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування. Таким чином, компанії, зареєстровані в офшорній зоні Кіпру, як і раніше, можуть не платити податки в Україні.

Кіпрські компанії копію цього листа направили президенту України Петру Порошенку, прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, міністру юстиції Павлу Петренко, главі МЗС України Павлу Клімкіну, а також голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву.