Коломийська ратуша тріщить по швах, а годинник на ній вийшов з ладу


Коломийська ратуша – візитка нашого міс­та, одна з архітектурних пам’яток Коломиї.

 В серед­ньовіччі право встановлю­вати вежі з годинником мали лише міста з Магдебурзьким правом. Коломия отримала таке право 1405 року (для порівняння: Львів – 1356 р., Луцьк – 1432 р., Житомир – 1444 р., Київ – 1494-1497 рр.). Урочисте відкриття но­возбудованої ратуші відбу­лося 22 листопада 1877 ро­ку. Згодом сюди переселив­ся магістрат.

1880 року до коломийської ратуші доправили заарешто­ваного Івана Франка.

Ратушу використовува­ли як пожежну вежу розта­шованого на подвір’ї ниніш­ньої міської ради пожежно­го депо. Черговий пожеж­ник оглядав місто з балкон­чика над годинником. Нині цей балкон має жахливий стан. А колись на нього дві­чі на день виходив сурмач і о 6.00 та о 21.00 год. луна­ла мелодія пісні «Коли ран­ні встають зорі…»

Після Другої світової ві­йни в центральній будів­лі міста розташовувалося медичне училище, та після проголошення незалежності України заклад перенесли в інше приміщення...

Нині тут Коломийська міська рада, стіни якої з вну­трішнього боку тріщать по швах. А годинник на рату­ші – не працює, і не знати коли стрілки почнуть відлік знову… Керівництво міс­та обіцяє, що до 19 серпня у Коломиї встановлять новий електронно-механічний го­динник. Зокрема на засідан­ні сесії міської ради на ці по­треби виділено 60 000 грн.

– Щодо стану архітектур­ної пам’ятки – приміщення Коломийської міської ра­ди, то обстеження проводи­ли торік, а на тріщинах, які є в стінах, були встановле­ні відповідні маяки з датою. Будівля потребує реставра­ції. Ми зверталися і в об­ласть, і в Київ, але поки що нам лише обіцяють, – зазна­чив заступник міського го­лови Михайло Білоус.

– Тріщини вже не про­гресують, тобто руйнація зупинилася, – каже голо­вний архітектор міста Юрій Процюк.

На фото можете побачи­ти тріщини у залі засідань Коломийської міської ради, а на на іншому – тріщини у кабі­неті відділу молоді та спор­ту. Нині вони не прогресу­ють, а завтра можуть запро­гресувати так, що від коло­мийської ратуші залишаться лише руїни…

– Проводити обстеження повинна спеціалізована ор­ганізація, яка має відповід­ну ліцензію і право на такі роботи. Причин, які спричи­нили руйнацію, може бути багато. Однією з них, при­пускаю, є старий підземний австрійський колектор, куди відводяться всі поверхневі води. Цей колектор може ма­ти тріщини і підтікати… Це я кажу не як фахівець, який має право робити висновки, а просто з власного досві­ду, – ділиться думкою Юрій Процюк.

Основною причиною руй­нації культурної спадщини, мабуть, є байдужість до про­блеми представників влади, а відповідно і катастрофічне недофінансування.

Стіни міської ратуші – у тріщинах, не працює й го­динник... Та цього, виглядає, коломийським чиновникам замало, вони, як завжди, ли­ше обіцяють відновити архі­тектурну пам’ятку…

 
 Олександра Щербакова, "Коломийські вісті"