Коломийська садиба увійшла до десятка кращих у світі


Guesthouse (українською «будинок для гостей») «На куті» увійшов до рейтингу десяти кращих дешевих готелів 2014 року.

Популярне у світі видавництво Lonely Planet, що займається передусім випуском туристичних путівників, складає щорічні рейтинги за якістю та ціною готелів. Вперше за всі роки до рейтингу потрапив український готель, до того ж з Коломиї.

Рейтинги Lonely Planet є дуже впливовими серед іноземних туристів. Тому потрапити до його списку доволі престижно. Цікаво, що минулі роки про коломийську садибу вже писали у журналах цього видавництва. Звісно, туристів додавалося. Тож завдяки сім’ї Павлюків про Коломию дізналося багато людей.

Ідея створення «будинку для гостей» з’явилася ще 2001 року. Тоді його власник Віталій Павлюк навчався в Австрії, де вперше побачив, що таке guesthouse. Як на диво, дуже велика частина туристів обирає саме такі садиби для свого проживання. Вони зручні тим, що дешеві та не схожі на звичайні готелі.

Удома його незвичайну ідею підтримали батьки. Тому почали втілювати план у реальність. Звісно, ще тоді вони сумнівалися, чи отримають бажаний результат. Віталій цілими ночами та днями сидів в інтернеті на іноземних форумах і писав про Україну та запрошував до Коломиї.

Сім’я Павлюків зустрічає гостей ще на вокзалі. Привітність та гостинність – ціль їхньої роботи з туристами. У будинку шість кімнат. Є кабельне телебачення, Wi-Fi, пральня, прокат велосипедів та інші послуги, навіть для людей з обмеженими фізичними можливостями. Готують каву та їжу, проводять безліч екскурсій та турів, до речі, пропозиції подають самі туристи. Сталого графіку екскурсій немає. Родзинкою екскурсійних турів є те, що Павлюки водять гостей не лише по музеях та визначних місцях, але відвідують і помешкання майстрів. Звісно, туристам дуже цікаво споглядати за вишиванням, в’язанням, ткацтвом та іншими ремеслами.

До коломийської гостинної хати з’їжджаються туристи з усіх країн світу. Серед них є дуже відомі люди. У садибі побував гурт «Океан Ельзи», серед іноземців було чимало відомих режисерів, письменників та журналістів, у тому числі нещодавно зупинялися у коломийському guesthouse працівники каналу Discovery.

– Ми розмовляємо з усіма іноземцями їхньою рідною мовою або англійською, – провадить розмову Віталій Павлюк. – Намагаємося, щоб усі гості почувалися, наче вдома. Звісно, ми не ставимося до цього, як до бізнесу. Це наш стиль життя. Перебувати 24 години на добу сім днів на тиждень з туристами стало нашою прекрасною буденністю. Ми відкриті для гостей, сприймаємо їх, як наших друзів. Дуже приємно, коли вони приїжджають до нас вдруге, втретє. І створюємо завжди нову програму відпочинку. Їздимо навіть до інших областей, щоб ознайомитися з якомога більшою частиною України. Те, що наш гостинний дім увійшов до десятка кращих guesthouses світу – це висока оцінка нашої роботи.

До речі, «На куті» ніколи не буває порожнім. Туристи не перестали приїжджати навіть після невтішних подій на Майдані.

Віталій Павлюк каже, що туристів захоплює простота українського народу, наша відданість традиціям та привітність. 

 

                                                                      «Коломийські ВІСТИ»