Коломийські комунальники прийняли неякісну бруківку, а тепер вимагають у підрядника її замінити


В Коломиї зекономили на бруківці і завдали місту збитків на 1 млн грн.

Про це в івано-франківському виданні «Курс» пишуть Вікторія Мартинюк і Євген Гапич, інформують Наші Гроші

Йдеться про бульвар Лесі Українки, де у 2011-2014 рр. зробили нове покриття з бруківки. Гарантію давали на три роки, але бруківка, встановлена лише торік, сьогодні вже розлітається.

Фахівці стверджують, що причина в товщині плитки і наводять дані державних будівельних норм. Відповідно до них бруківка на проїжджій частині повинна мати 16 см товщини. У робочому проекті з реконструкції бульвару записано, що товщина бруківки на проїжджій частині має бути не менше 5 см. Журналісти поміряли бруківку на різних частинах дороги: її товщина від 2 до 4,5 см.

В інституті «НДІ проектреконструкція», де розробляли документацію з реконструкції бульвару, повідомили, що зміни до проекту були, їх вносили у 2012 році.

«Бруківка товщиною 5 см мала ставитися на пісок з цементом 4 см та на існуючий дорожній “одяг”. Згідно з державними будівельними нормами, товщина мала би складати 16 см, якщо брати з цього розрахунку, то бруківка мала б бути не тоншою, аніж 8 см. Камінь має бути гранований (рубчастий), а не колотий, щоб витримував навантаження, і закріплений цементно-піщаним розчином», – прокоментували в «НДІ проектреконструкція».

З’ясувалося, що на бруківці зекономили і, замість різаної, дорогу встелили колотою. А в ній, як пояснюють фахівці, десь 30% плитки, яка не відповідає розмірам. Це підтвердив журналістам і перший заступник міського голови Тарас Яворський, обмовившись, що бачив товщину плитки ще перед її встановленням. «Бруківку встановили колоту, в ній дуже великий відхід бракованої плитки, тобто меншої за товщиною», – сказав Яворський.

Вартість виконаних робіт становила 772,5 тис грн., скільки коштувала сама бруківка у міськраді розповідати не захотіли.

У міськвиконкомі вважають, що всі недоліки має виправити генпідрядник і вже надіслали йому лист-скаргу. Водночас журналісти зауважують, що саме відділ управління комунальним майном міськради приймав роботи і підписував акти виконаних робіт.

Генпідрядником з реконструкції бульвару Лесі Українки є коломийське ТОВ «Темп-Прут», створене у 2001 році.

Субпідрядником був підприємець Роман Фіцич, а згодом ТОВ «Авангард Граніт» того ж Фіцича.

Як повідомляють автори, скандали довкола ремонту на бульварі Лесі Українки тягнеться ще з минулого року. У вересні 2014 р. Коломийська міжрайонна прокуратура встановила, що посадовці міськради і приватні підприємства склали неправдиві документи за червень. З’ясувалося, що такі роботи фактично не виконувались, а підрядникам перераховано понад 60 тис грн.

Від «Наших грошей»:

Інформація про тендери на ремонт бульвару Лесі Українки в Коломиї у «Віснику держзакупівель відсутня».

Генпідрядник «Темп-Прут» належить Мирославу Прусаку та Ігорю Украінцеву. За даними ВДЗ, у 2008-2013 рр. ця фірма отримала підрядів на 4,23 млн грн., всі в Івано-Франківській області.