Коли нагляд недоцільний: Чи будуть створені в Івано-Франківських комунальних підприємствах наглядові ради?


Створити наглядові ради на більшості основних комунальних підприємств Івано-Франківська депутати міськради вирішили ще в червні – на засіданні комісії з питань ЖКГ. Однак питання виявилося неоднозначним. Далеко не всіх тішить додатковий контроль.

Ідею рубанув виконком

Нині наглядова рада працює лише на «Водоекотехпромі» (ВЕТП). А 5 червня депутат Роман Кімачук запропонував створити такі органи на всіх комунальних підприємствах міста – для контро­лю. Мовляв, неправильно, коли він, як депутат, звертається до певного підприємства за інформацією, а йому відмовляють її надати.

Директор департаменту комунального господарства Михайло Смушак погодився із таким рішенням і взявся готувати проект на розгляд виконкому. Крім цього, повідомив депутатам, що наглядові ради вже створені на КП ЄРЦ та «Електроавтотранс». Але вони не працюють, бо не наповнені. Відтак Смушак запропонував депутатам подати пропозиції – як наповнити новостворені наглядові ради.

Проте не склалося, як гадалося. Ініціативу міських обранців під корінь обрубав виконком. Вирішили, що нема доцільності.

«Наглядова рада – це фактично ще один контролюючий орган, який тільки ускладнює роботу, – пояснює позицію виконкому Михайло Смушак. – Кожен починає лізти у твою роботу. Крім цього, якщо брати приклад з «Водоекотехпрому», то деякі члени наглядової ради беруться вирішувати якісь власні питання. Наприклад ті, що стосуються видачі техумов».

Що він мав на увазі? У наглядовій раді ВЕТП є два забудовники – Роман Тимків і Володимир Балагура, а також дружина забудовника Олександра Оришко – Світлана Оришко. За інформацією «Репортера», проблеми із технічними умовами останнім часом виникали як в Оришка, так і в Тимківа. Певне, Смушак говорив про когось із них.

Крім того, каже директор департаменту, були й інші аргументи проти наглядових рад. Наприк­лад, що їх створення не передбачене нормативними документами комунальних підприємств.

Чого бояться?

Нагадаємо, наглядова рада при ВЕТП працює приблизно 2,5 роки. Її депутати створили для нагляду за діями керівництва. Адже у вересні 2010‑го міський голова Віктор Анушкевичуснесподівано призначив головою правління «Водоекотехпрому» киянина Романа Шестопалова. А той був відомий лише не надто позитивним керуванням на підприємстві «Чиста вода», яке взяло у концесію Бердянський водоканал.

Головою наглядової ради ВЕТП призначили тодішнього заступника мера (а перед тим директора «Водоекотехпрому») Миколу Саєвича.

«Ми зустрічалися тільки при потребі, – розповідає Саєвич. – Раз чи два на місяць. Просто так наглядову раду не збирали. У діяльність ніхто не втручався, працювати ніхто не заважав».

Однак через деякий час міські депутати побили з Саєвичем горщики та вирішили звільнити його з посади віце-мера. А 18 грудня минулого року вони призначили нового голову наглядової ради ВЕТП – депутата міськради Ярослава Бачкура.

За словами Бачкура, наглядова рада «Водоекотехпрому» збирається не менше одного разу на місяць (як сказано у положенні), але коли виникають якісь нагальні питання, то й частіше. Наприклад, наглядова рада погоджує всі договори на отримання послуг чи закупку матеріальних цінностей на суму понад 100 тис. грн.

«Чи заважаємо ми працювати, мав би сказати керівник, – говорить Ярослав Бачкур. – Ми вимагаємо інформації, даємо вказівки, слідкуємо за використанням коштів, реагуємо на зауваження ревізійних комісій тощо. Бо ми є тією структурою, яка наглядає за ефективним використанням майна. Я не вважаю, що ми заважаємо. Нагляду боїться той, хто хоче ловити рибку в мутній воді».

Бачкур підкреслює: логіка є в тому, щоб створити наглядові ради та слідкувати за такими великими підприємствами, як «Теп­локомуненерго», КП ДРЕУ та ЄРЦ. Тому він не розуміє членів виконкому. Каже, депутатська комісія з питань ЖКГ підготує проект рішення про наглядові ради й винесе його на сесію. Аби не виконком, а міськрада сказала своє слово.

Не треба, але добре

Незважаючи на нормальну співпрацю зі «своєю» наглядовою радою, гендиректор «Водоекотех­прому» Олександр Чеповий не бачить логіки в її існуванні.

«Я вважаю, що вже є цілком законний спосіб контролю діяльності за підприємством, – говорить він. – Є управляючий, є керуючий орган – департамент, є депутатські комісії: бюджетна, балансова, ЖКГ. Усіх оцих інструментів вже досить, аби контролювати й вимагати звітності».

Крім того, зауважує Чеповий, створення наглядових рад на комунальних підприємствах не відповідає законодавству. Адже їх створюють на акціонерних товариствах.

«Але я не можу сказати, що нам заважають, – підсумував керівник «Водоекотехпрому. –З минулим складом наглядової ради була нормальна співпраця, така ж залишається і з нинішнім».

Отже, як показала практика ВЕТП, за 2,5 роки існування на підприємстві наглядової ради негативу від того не було. Конт­ролювали, але не заважали.

То невже зникла потреба у прозорості?

Тетяна СОБОЛИК, "Репортер"