Копіюють з року в рік. Депутати дорікнули ОДА за "формальність" програми розвитку


У п’ятницю, 19 лютого, в Івано-Франківську відбувається четверта сесія обласної ради восьмого демократичного скликання. На розгляд депутатів винесли понад 60 питань.

Серед іншого, депутати заслухали звіт про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Прикарпатті на 2020 рік. Також на розгляд депутатського корпусу винесли питання про таку ж програму на 2021. 

Як доповів директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Сергій Подошва, програму на 2021 рік розробив підпорядкований йому департамент спільно зі структурними підрозділами обласної
державної адміністрації, територіальними підрозділами міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, райдержадміністраціями, органами місцевого самоврядування.

"Пріоритетними напрямками роботи обласної державної адміністрації у 2020 році є: виконання стратегічних цілей і плану реалізації Стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року, економічне зростання,
збільшення валового регіонального продукту, покращення зайнятості населення, підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств, залучення інвестицій, реалізація заходів, спрямованих на впровадження енергозбереження у закладах соціальної сфери, збільшення надходжень до місцевих бюджетів, забезпечення соціальних гарантій учасникам АТО/ООС тощо...

Цілі та завдання програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2021 рік спрямовані на реалізацію визначених Стратегією розвитку Івано-Франківської області на 2021-2027 роки пріоритетних стратегічних напрямків та створення умов для забезпечення:

Стійкого розвитку економіки шляхом:
- стимулювання розвитку інноваційних видів економічної діяльності,
- забезпечення енергетичної самодостатності
- розвиток туристично-рекреаційної сфери шляхом підвищення туристично-рекреаційного потенціалу, зокрема:
- стимулювання економічного розвитку громад, сільських та гірських територій
Розвиток інфраструктури області, зокрема:
розвиток дорожньо-транспортної, логістичної, прикордонної інфраструктури, в тому числі:
будівництво, реконструкція, капітальний ремонт мостів і автомобільних
доріг загального користування державного та місцевого значення;
розвиток транспортно-логістичної прикордонної інфраструктури,
модернізація Міжнародного аеропорту «Івано-Франківськ»; безпека транспортної інфраструктури;
розвиток придорожньої інфраструктури, в тому числі для людей з інвалідністю.
- розвиток інфраструктури територіальних громад, в тому числі:
забезпечення якісними адміністративними послугами в територіальних громадах в тому числі людей з інвалідністю, покращення житлово-комунальної інфраструктури;
розвиток інформаційно-комунікаційної інфраструктури громад.
Створення комфортних та безпечних умов проживання на території Івано-Франківської області, зокрема:
- забезпечення рівного доступу, підвищення якості медичних, освітніх послуг та розвиток спорту в громадах, в тому числі:
підвищення якості та доступності медичних послуг: будівництво, реконструкція та покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я;
підвищення якості та доступності освітніх послуг: будівництво,
реконструкція та покращення матеріально-технічної бази закладів освіти;
створення умов для інтеграції системи закладів вищої освіти у європейський освітній простір, підтримка міжнародних обмінів студентами, аспірантами, викладачами;
розвиток спортивної інфраструктури громад області;
розвиток масового спорту та спорту вищих досягнень.
- розвиток соціальної інфраструктури та інклюзії, в тому числі:
вдосконалення системи надання соціальних послуг;
розвиток якісного інклюзивного середовища;
створення безбар’єрного простору.
- розвиток мережі закладів культури, в тому числі:
створення, реконструкція, модернізація та реновація закладів культури області;
формування та впровадження ідеології культури для дітей та молоді.
- підвищення рівня екологічної безпеки, в тому числі:
створення системи поводження з твердими побутовими відходами;
зменшення забруднення водних об’єктів та ґрунтів, покращення
санітарного та екологічного стану населених пунктів;
забезпечення якісною питною водою жителів області;
забезпечення цивільного захисту населення області;
збереження та розширення природних територій та об’єктів природно-заповідного фонду, відновлення лісів", - йдеться у програмі.

Повний проєкт програми можна переглянути на сайті обласної ради за посиланням.

Втім, депутати програму розкритикували. Депутат Микола Вітенко зауважив, що він у минулій каденції не голосував за неї, так і не голосуватиме й цього року. Адже депутатам з року в рік копіюють один і той текст, змінюючи лише дати. 

Це також зауважив і голова фракції ВО "Свобода" Ігор Дебенко. За словами депутата, в розділі охорони здоров'я нічого не згадується про боротьбу з коронавірусом та вакцинацію. Хоч ця тема є найбільш актуальною зараз. 

Схожі "неточності" програми знайшли й інші депутати.

"Програма соціально-економічного розвитку - це реально важливий документ. І не потрібно пропихати будь-який проєкт для "галочки", аби відзвітувати у Києві, що Прикарпаття має програму. Давайте конкретику, цифри. Чітко сказати у кожній галузі, що можна зробити цього року. Цього від нас вимагає громада. А не подавати чисто формальні програми. Це неповага до обласної ради", - зауважив Олег Понайда.

А депутатка Наталя Перцович також наголосила, що в час гібридної війни програма культурного розвитку не може бути просто формальністю. 

Андрій Левкович зауважив, що в області за останні роки відтік інвестицій складає 300 мільйонів доларів, експорт у 2020 в нашій області зменшився на 18%. Але цьому в програмі не приділено уваги.

" А це ж робочі місця, податки. У програмі мало уваги та варіантів вирішення приділено проблемі Домбровського кар'єру. Все переписано з минулого року, або й позапозаминулого. Дуже низька увага до Дністровського каньйону, хоч потрібно розвивати, вливати інвестиції", - каже Левкович. 

Також депутати зауважили, що за минулий рік у області зросла кількість безробітних. Але було створено лише тисячу нових робочих місць. 

"Коли 49 тисяч безробітних  прикарпатців, а саме такі дані ви подаєте, дочекаються свого робочого місця, якщо ми створюємо лише тисячу робочих місць в рік? І валити все на коронавірус не треба, схожа статистика подавалася й у минулі роки", - зауважив Іван Приймак.

Відтак, обласна рада не підтримала запропонований проєкт рішення та вирішила відправити програму соціально-економічного та культурного розвитку на доопрацювання. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!