Кримінальна історія: Бомба у “Соколі”


В ніч на 25 вересня 1922 року в будівлі українського «Сокола» (тепер вул. Грушевського, 18) відбувся потужний вибух.

Невідомі злочинці підклали бомбу, начинену пікриновою кислотою, яка є речовиною з потужними вибуховими властивостями. Як повідомляла газета «Діло», будівля суттєво постраждала: «Наслідки експльозії є дуже значні, бо ціла північна стіна будинку сильно потріскалася, а отвір у стіні дуже великий. Вирвало також значну частину підлоги, а в цілім будинку та в сусідніх каменицях вилетіли майже всі шиби, пише “Західний кур’єр.

Негайно після експльозії цілий будинок обступила поліція. Після проведеної ранком ревізії знайдено ще один набій в иншому місці того самого будинку. Видно, що запалити його вже злочинець не мав часу. Рано переслухано всіх управителів і правних, що містяться в «Соколі», –Даниша, Ковальчука, Самоверського. Дуже докладно проведена ревізія в цілому домі не дала, розуміється, ніяких вислідів.

Того самого дня вечором о год. 5.30 великий відділ поліції враз із цілою громадою тайних поліційних агентів обступив будинок місцевої української державної гімназії та селянської бурси».

Будинок українського Сокола, 1920-ті роки

Газета висловила здивування, що поліція шукала винуватців вибуху в основному серед українців, хоч було вкрай малоймовірно, що українці могли вчинити замах на свою ж будівлю.

Нагадаємо, що метою товариства «Сокіл» було фізичне виховання молоді та відродження національного духу. Будинок українського товариства «Сокіл» у різний час відвідували Лев Бачинський, Остап Вишня, Володимир Сосюра, Юрій Яновський, Соломія Крушельницька.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!