Кров у калі – у чому причина?


Консультує лікар хірург-проктолог медичного центру Оксфорд Медікал Гаврилюк Олена Миколаївна

Тема геморою кожному з нас здається надто далекою, десь на межі мемів у соцмережах. Ми вважаємо, що проблеми з кишківником стосуються тільки наших бабусь та дідусів. Це не є для нас актуальним до одного моменту – коли ми помічаємо кров у калі. 

Саме у цей момент веселощі та байдужість стають недоречними. Варто одразу ж звернутися до лікаря, щоб визначити причину і якомога швидше усунути її, адже насправді кров у калі може свідчити про вкрай тяжкі проблеми зі здоров’ям.

ЩО МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ ПОЯВИ КРОВІ У КАЛІ?

Будь-яка кровотеча – це сигнал того, що на певному рівні відбулося порушення цілісності судинної стінки. Відповідно кров у калі свідчить про кровотечу у шлунково-кишковому тракті. Рівень ураження ШКТ можна попередньо спрогнозувати за кольором крові: яскраво-червона – ураження товстого кишечника, анального сфінктера, чорний – ураження стравоходу, шлунка, можливо тонкого кишечника. 

Серйозність даного симптому полягає у тому, що він може виникати при таких станах:

варикозне розширення вен стравоходу;

виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки;

рак шлунка;

цироз печінки;

виразковий коліт;

хвороба Крона;

глистна інвазія;

геморой внутрішній або зовнішній;

анальні тріщини;

механічні травми слизової оболонки кишечника;

поліп товстого кишечника;

рак товстої кишки та ін.

Варто зазначити, що бувають стани, коли кал набуває специфічного червонуватого забарвлення, що пацієнт може помилково сприймати як кров і бити на сполох. Справа у тому, що багато продуктів харчування (особливо це стосується продуктів, багатих на залізо) мають властивість змінювати забарвлення калу. Були неодноразові випадки, коли причиною проблеми пацієнта був звичайний бурячок або ж чорниця. Тому обов’язково повідомляйте лікаря, про можливий прийом таких продуктів та прийом будь-яких лікарських засобів.

ЯКІ ДОДАТКОВІ СИМПТОМИ СВІДЧАТЬ ПРО НАЯВНІСТЬ ПРОБЛЕМИ?

В деяких випадках, в залежності від причини крові у калі, пацієнт може скаржитися на відповідні симптоми, наприклад, блювання, біль у шлунку, закреп або діарея, біль при дефекації, метеоризм, печіння, свербіж анальної зони, різке схуднення. 

При тривалих кровотечах пацієнту притаманні прояви анемії: блідість шкіри, слабкість, швидка втома, млявість, мерзлякуватість, ламкість нігтів, випадіння волосся.

Але! Багато захворювань шлунково-кишкового тракту можуть на початкових стадіях не проявлятися жодними симптомами!

ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ВИ ВИЯВИЛИ КРОВ У КАЛІ?

В першу чергу хочу сказати, що варто звертати увагу на свій кал. Буквально за секунду часу після дефекації оцініть колір, консистенцію, наявність прожилків крові чи слизу. Будь-які зміни цих показників є вагомою причиною звернення до лікаря.

При появі крові у калі варто спочатку звернутися до лікаря проктолога. Лікар проведе детальне опитування, огляд  та пальпацію прямої кишки, відеоаноскопію, за потреби – біопсію. Якщо на цьому рівні причина не буде виявлена, пацієнт скеровується на колоноскопію – обстеження товстого кишечника та консультацію гастроентеролога. Якщо пацієнт скаржиться на кал темного кольору – рекомендовано відеогастродуоденоскопію  та аналіз калу на приховану кров.

Не варто передчасно переживати, при своєчасному виявленні проблеми лікарі нададуть вам необхідну допомогу. У нас ви відчуєте чуйність, професіоналізм та турботу. Для запису на консультацію лікаря варто лише зателефонувати за номерами телефонів +380673777299 та +380503777299

Тому, будьте уважними до свого організму і навчіться розуміти його сигнали. Бажаю вам здоров’я та благополуччя!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!