Кримінальні хроніки Франківська: Африканський студент проти українських міліціонерів


Нещодавно на одній з центральних вулиць міста, посеред білого дня пограбували студента з Африки. Цей випадок набув масового розголосу.

Здавалося б міліціонери зроблять все можливе, щоб цей гучний злочин якнайшвидше розкрити. Проте минуло небагато часу і громадський активіст Віктор Загреба, у своєму блозі на сайті CorruptUA, написав про бездіяльність прикарпатських правоохоронців. Подаємо текст повністю і без змін:

"В останні дні травня я став випадковим свідком бійки на центральній вулиці міста Івано-Франківська. Четверо людей на моїх очах побили і пограбували студента Університету нафти і газу на ім’я Джон, громадянина Сьєра-Леоне. Я тоді, просто під час бійки, викликав міліцію, однак вона прибула аж 19 хвилин, приблизно через 16 хвилин після того, як нападники втекли. Я дав свої офіційні свідчення, обмінявся контактами з потерпілим, повідомив журналістів, написав у фейсбуку, і наступного дня поїхав собі на закордонну конференцію. 

Так от, 11 днів по тому. Я повертаюсь з конференції, а цей Джон мені надзвонює. Каже, треба твоя допомога, бо розслідування нікуди не йде. Думає, що я чимось можу допомогти – а чим я йому допоможу, крім публікацій в інтернеті? Тож спробую бодай це.

Якщо коротко, суть справи: є факт нападу в центрі міста, є відбитки пальців на машині, є свідки, є відеокамери на тому перехресті. В перші ж дні міліція без особливих зусиль знайшла і підозрюваного, який очолював групу з 4 нападників і який для міліції – відома особистість. Здавалося б, усі складники для швидкого і результативного розслідування, арешту, суду, нагороди, просування по службі і тд. Однак ні – щось тим «орлам Авакова» бракує. Час біжить, а провадження йде кудись невідомо куди. Міліція поводиться з потерпілим дуже дивно – не показує йому матеріали справи, направляє його на судмекспертизу через 12 днів після події, коли ніяких синців вже давно не видно на його темній шкірі, і так далі – подробиці читайте за посиланням.

В результаті маємо диспозицію: пограбований і побитий африканський студент проти української «системи справедливості», яка його нібито захищає. Як думаєте, який буде результат?

Ця справа для мене – як індикатор. Вона ілюструє, що в нашій системі кримінального розслідування насправді поки що нічого не змінилося. Бачили СМС-листування київських прокурорів? Так отож. Такі у них цінності, такі у них правила роботи. І в прокуратурі, і в кримінальній міліції.

А ще, якщо цю франківську справу справді спустять на ручному гальмі, це буде досить чіткий сигнал для інших іноземців, які приїжджають в наше місто і нашу країну і залишають тут свої гроші – за навчання, житло, як інвестиції в бізнеси тощо. Сигнал про те, що якщо з вами щось станеться, ніхто вас тут не захистить. І тому ви краще сюди не їдьте.

А студент Джон тим часом молодець – підключив своє національне земляцтво, «Міжнародну амністію», пресу, пише в інші організації, готує скаргу міністру. Також він шукає у Франківську принципового кримінального адвоката, якому можна довіряти і який буде у цій справі на стороні потерпілого, а не на стороні системи. Якщо знаєте такого адвоката – напишіть мені, я дам телефон Джона.

Між іншим, Івано-Франківськ є одним з найбезпечніших обласних центрів України за показником кількості зареєстрованих злочинів на душу населення. Так що могли б постаратись розслідувати цей зухвалий злочин проти іноземця, що стався серед білого дня в центрі міста, за 200 метрів від міського управління міліції. Хоч би заради іміджу міста і честі мундира. Звісно, якщо ця честь в мундирі є."

До теми: Пограбований у Франківську іноземець боїться, що його справу спустять на гальмах