Кримінальний «Екватор»


Фірма ошукала іванофранківців, а мер не хоче «перевищувати свої повноваження»

В Івано-Франківську — скандал. Приватна фірма «Екватор-ІФ», яка не один рік надавала містянам послуги зі встановлення автономного опалення, а також продавала житло, виявилася банальним злодієм і ошукала сотні людей.

Тож днями жертви «Екватора» колективно шукали підтримки в міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, але, як після зустрічі бідкалися шоковані ходаки, «з чим прийшли — з тим і пішли»...

Застереження навздогін

Наприкінці жовтня ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» (далі — СТЕК) через ЗМІ звернулася до жителів міста Івано-Франківська з офіційним застереженням — «Увага! В Івано-Франківську орудують шахраї», в якому попередила про діяльність ПП «Екватор-ІФ», фірми-афериста зі встановлення автономного опалення, жертвами діяльності якої стали вже десятки споживачів. Керівництво СТЕК навіть запропонувало жителям міста свою версію шахрайської схеми, за якою орудувало ПП «Екватор-ІФ», обіцяючи людям встановлення автономного опалення «під ключ». Фірма «обіцяє встановлення автономного опалення «під ключ», здійснює відключення квартир мешканців міста від централізованого опалення та видає підроблену документацію про відключення, — йдеться у версії СТЕК. — Після завершення всіх робіт зі встановлення автономного опалення мешканці виявляють, що документи недійсні, а їхнє автономне опалення встановлено абсолютно незаконно, договір із СТЕК не розірваний та оплата за послуги з центрального опалення продовжує нараховуватися».

На наш погляд, у ситуації з ПП «Екватор-ІФ» доречно вести мову не як про банальну шахрайську оборудку,  як зі свого боку вважає СТЕК, а про налагоджену корупційну схему, в якій було задіяно кілька «гравців» — в «Екваторі»,  у міськвиконкомі і в одній з йому підпорядкованих комунальних структур.

По-перше, на документах про відключення квартир від внутрішньобудинкових мереж ЦО і ГВП є «мокрі» печатки і міськвиконкому, і «Івано-Франківськтеплокомуненерго», і протокольної частини міськради тощо. Чи вони дійсні, а чи фіктивні — скажуть експерти.

По-друге, у розмові з деякими ошуканими ПП «Екватор-іФ» містянами ми довідалися, а відтак люди про це публічно заявили і міському голові, що саме у міськвиконкомі декому з них «добрі люди» рекомендували скористатися послугами саме «Екватора» для «вирішення питання» зі встановлення автономного опалення. А йдеться загалом про кілька десятків ошуканих містян, які офіційно вже звернулися до СТЕК і  ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго, і, звичайно, до правоохоронних органів.

Ми ж можемо однозначно передбачити, що ошуканих людей значно більше, враховуючи, що  ПП «Екватор-ІФ» на ринку послуг міста Івано-Франківська офіційно зареєстроване виконкомом Івано-Франківської міськради і провадить свою діяльність з 2009 року, позиціонуючи себе як офіційного представника відомих світових торгових брендів «Vaillant», «Sime» чи «Demrad». Тож попередження ТОВ «СТЕК» про шахрайство чільника ПП «Екватор-ІФ» Віталія Олексина хоч і слушні, але, як кажуть, навздогін: офіс ПП «Екватор-ІФ» на вулиці ім. Короля Данила в обласному центрі зачинений, керівник приватного підприємства Віталій Олексин на телефонні дзвінки не відповідає, а відповідні правоохоронні структури вже «шукають вітра в полі».

Мріяли про підтримку, а почули ментора

Точна кількість ошуканих жителів міста наразі не відома, але ті люди, які зорганізувалися для спільного відстоювання своїх інтересів, називають до сотні потерпілих, які зголосилися. Кожного «Екватор» спочатку «нагрів» орієнтовно на 20 тис. грн., а відтак їм почали ще й платіжки на суму до 300 грн. надходити щомісяця для оплати за централізоване опалення, якого насправді вже нема, а документи на відключення — фіктивні.

...Якийсь кругленький і без ознак гідності клерк, нахабно «тикаючи» людям, спочатку намагався допустити до міського голови лише ініціативну групу, але почув у свій бік те, на що заслужив. Тож довелося міському голові Івано-Франківська Вікторові Анушкевичусу приймати людей у конференц-залі.

Одразу зазначу, що присутні не висували вимог міському голові, а шукали розуміння проблеми, підтримки чи поради, час від часу нагадуючи, що вони його виборці. 

Володимир КРАВЦІВ, житель Івано-Франківська:

— Серед нас є люди, яким «Екватор» уже запровадив систему автономного опалення, є й такі ошукані, яким ще його не встановили. Але у всіх випадках — документація фальшива. Дивно, що фальшива, адже на документах є «мокрі» печатки «Теплокомуненерго», міськради, підписи керівників тощо. Єдине, що ми наразі хочемо, — узаконити рішенням міськвиконкому встановлення автономного опалення у наших квартирах. Ми зверталися вже у чимало інстанцій, але лише з прокуратури відповіли і поінформували, що почали кримінальне провадження. Але достеменно нічого не відомо, бо людей ще не викликали. Що маємо далі робити — не знаємо. Тож прийшли до вас, щоб ви нам порадили, як бути далі. Бо без вашої допомоги ми не зможемо документально від’єднатися від центрального опалення, а будемо вимушені платити двічі — і за автономне, і за центральне.

Виглядало, що міський голова Віктор Анушкевичус не дуже здивувався почутим і обізнаний із ситуацією. Але чомусь позиціонував себе так, ніби ошукані жителі міста — то не місто, а фірма «Екватор» жодним чином не «кинула» і міський бюджет. Може, люди і не дуже тішилися від «промивання мізків» і розмірковувань про «політичне болото», але слухати мусили — самі ж напросилися.

Віктор АНУШКЕВИЧУС, міський голова Івано-Франківська:

— Я знаю проблему дуже глибоко, навіть набагато глибше, ніж ви. Цей Віталій (керівник ПП «Екватор-ІФ» Віталій Олексин. — Авт.) наробив собі на довічне 
ув’язнення. Ні, нікого він не вбив. Але такого шахрайства, яке він вчинив на теренах Івано-Франківська, я не пам’ятаю ні за час свого головування, ні загалом за роки незалежності. Він просто скористався вашою безпечністю і довірою. Я вас не звинувачую. Але якби ви попередньо поцікавилися, чи є можливість від’єднатися від центрального опалення, я б сказав чесно, що згідно з чинним законодавством сьогодні це зробити неможливо. Крапка. І це не моя забаганка. Від’єднатися можна лише стовідсотково всім будинком. Той, хто каже вам інше, бреше. Але я обов’язково зроблю експертизу «мокрих» печаток, і якщо хтось із моїх підлеглих до цього причетний, то завтра він тут працювати не буде («Теплокомуненерго» визнає свої печатки, а міськрада — ні. — Авт.). Документи, які я оглянув, видавали у різні роки. Наприклад, за 2007-й — документи правдиві, а за 2009-й — чинна лише частина. А те, що зробив «Екватор» зараз, протизаконно і, вибачте, ви «попали». Закон не має зворотної дії, тож у деяких випадках СТЕК просто його порушує, не виконуючи своїх зобов’язань.

Якщо я сьогодні поставлю будь-кому підпис на дозволі про від’єднання від центрального опалення, то нестиму кримінальну відповідальність. А те, що зробив «Екватор», — злочин. Ця фірма — великий жулік, а у місті є ще кілька дрібніших. Адже, крім опалення, «Екватор» ще продавав у місті квартири (на вулицях Бандери, Довженка. — Авт.), які йому не належать. Таких, за моєю інформацією, у місті є вже десятеро ошуканих людей.

Правоохоронці вже фірмою «Екватор» займаються, а особливу увагу прокурора я зверну на «мокрі» печатки «Теплокомуненерго» і на підписи на документах. А щодо рішення міськвиконкому, на яке ви очікуєте і яке  б вас задовольнило, то його не буде, тому що це було б протизаконно. Як міський голова я вам раджу: лише суд, іншого шляху нема.

Галичина