Культура у тріщинах: Як відремонтували Народний дім в Коломиї


На ремонт МПК «Народний дім» виділили понад триста тисяч гривень, проте вхід будівлі й надалі «прикрашають» тріщини

2012 року приміщення МПК «Народний дім» капітально ремонтували. Роботи, як і планували, завершили до Дня міста. Та коломияни залишилися обуреними, мовляв, на фасаді будинку культури – пам’ятки місцевої архітектури – видніється чимала тріщина. Це, звісно, дуже псує зовнішній вигляд будівлі.

Раніше у пресі писали, що у відповіді на інформаційний запит йдеться про те, що торік на капітальні видатки МПК «Народний дім» міська рада виділила 342 579 гривень. Крім того, на «Капітальний ремонт фасаду та дорожнього покриття» виділили 82 900 гривень.

Оскільки проблема чималої тріщини на фасаді будинку культури не зникла, ДК поцікавилося, коли нарешті будуть завершені ремонтні роботи. В управлінні архітектури, містобудування та капітального будівництва повідомили, що загальна кошторисна вартість капремонту МПК «Народний дім» складає 581 704 гривень. До цієї суми також входить дорожнє покриття біля приміщення. Всі роботи виконує ПП «СЕМ», директором якого є Микола Біловол. Торік за роботу цьому підприємству заплатили 24 597 гривень, а 15 лютого 2013 року ПП «СЕМ» перерахували 60 680 гривень.

Надалі планують полагодити санвузли у приміщенні, оновити гардероб, а також ліквідувати виявлені недоліки фасаду МПК. З цим проханням начальник управління архітектури, містобудування та капітального ремонту Юрій Процюк звертався до директора ПП «СЕМ» Миколи Біловола. Наразі і замовники, і виконавці робіт чекають наступних виділених коштів, аби розв’язати проблему з тріщиною на фасаді.

Директор МПК «Народний дім» Юрій Михайлюк скаржиться, що «застій» з коштами в казначействі не дає можливості працювати на повну силу. Відповідно, без коштів нічого неможливо зробити.

– Будівля Народного дому доволі стара, – розповідає Юрій Михайлюк, – і це не дивно, що на фасаді з’являються тріщини. Останній масштабний ремонт будівлі проводили ще 2004 року. Кошти міська рада на усунення недоліків виділила, втім кошти ми отримаємо, коли запрацює казначейство.

Якщо кошти з нового 2014 року таки виділять, то ремонтні роботи планують провести у весняно-літній сезон. Сподіваємося, вже тоді Народний дім повністю відреставрують.

 

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»