Легенда, що оживає…Цілюща “Криничка” в Товмачику


Кажуть, скільки людей – стільки й смаків, але що стосується доброї, а разом із тим цілющої води, то всі сходяться на тому, що її можна знайти в селі Товмачик.

А тому, якщо ви шукаєте файну воду, то вам конче потрібно вирушати на Коломийщину до святої “Кринички”, пише Юрій Іваночко.

Я багато наслухався про це джерело, не раз пив привезену із нього воду, і навіть, варив із неї каву, але чомусь тільки тепер вирішив відвідати і поповнити стратегічні запаси у буквальному сенсі якісної води.

Сумно, що про “Криничку” знають лише в округах. А марно, оскільки справа не тільки в тому що багато людей стверджують про цілющу силу цієї води і щиро вірять в це. Я не експерт з цілющих властивостей, тому не буду нікого нівчому переконували, але знаю, що незалежно від пори року джерело завжди повноводне. Вода прекрасно смакує, і не залишає жодного накипу. Саме тому, тут постійно рух. Люди приходять і приїзджають з усіх навіть віддалених округ, і не можуть натішитись тим, наскільки цінним виявили для себе це джерело.

Із тим, що вода тут добра, ниби все зрозуміло, але чому люди відносяться до “Кринички”, як до святині? Колись я намагався дослідити її історію, інформації дуже мало, але все ж вдалось відшукати скупі, проте, доволі цікаві перекази.

Збереглась легенда, наче історія джерела сягає ще сиво-древніх часів. Колись на цьому місці проходила стратегічна дорога з Коломиї у сторону Галича. Оскільки зазавичай подоружвали на кінних упряжах, або часто й пішком, то цей шлях був досить виснажливим і дане джерело вважалось важливим пунктом для поповнення запасів питної води.

Сьогодні, як відомо, на Івано-Франківськ збудували іншу дорогу, але й без цього в еру автомобілів, придорожні джерела втратили свою колишню цінність. Наше джерело теж могло канути в забутті, проте доля розпорядилась по-іншому. Все вирішилося на початку ХIХ cстоліття, коли один подорожній втомившись приліг відпочити під липою біля невеликого але багатоводного джерельця. А прокинувшись, він побачив на поверхні води образ Божої Матері. Богородиця попросила хлопця збудувати на цьому місці капличку.

Про те, що трапилось він розказав селянам, які за переказами також спостерігали образ Діви Марії. Молодий чоловік стримав слово і звів біля кринички каплицю, а жителі села через багато років збудували неподалік на пагорбі церкву. 

Капличка що існувала над джерелом з 1922 по 1944рр. (Фото з колекції Василя Герея)
Церква поблизу “Кринички”
Біля джерела також знаходиться колоритна стилізована стація Хресної дороги 

Відтоді пройшло вже багато часу, але й досі 13 числа кожного місяця, біля тієї каплички відправляють Службу Божу, на яку з’їжджаються священники з прилеглих міст і районів. А місцеві жителі вважають воду, набрану з Кринички цілющою.

Поруч із джерелом відчувається атмосфера спокою і затишку, наче це якесь місце сили. А якщо заглянете у воду то побачите велику кількість монет, які залишили відвідувачі, це ще однин натяк, який не залишає сумнівів, що джерело “знає” багато заповітних мрій не одного покоління, тих, хто приходили до нього із щирою молитвою.

Сучасна каплиця на місці цілющого джерела.

Власне капличка, яку можна побачтити сьогодні була закладена у 2007 році, а освячена у 2009 році.

На каплиці можна знайти таку інформаційну дошку.

Безпосередньо біля місця, звідки ви можете напитися або набрати із собою воду знаходиться інформаційна дошка із легендою, яка стверджує про те, що подорожучючий був опришком,а також те, що біля джерела колись росла липа.

Якщо вам доведеться побувати на Коломийщині не втрачайте нагоди помолитися біля цієї каплички і набрати звідти трохи чудодійної води. Кажуть вона має цілющі властивості.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!