Левко Лук'яненко: Влада стала на шлях війни з народом, але люди переможуть"


В Києві з 19 січня тривають зіткнення між активістами Майдану та бійцями спецпідрозділу МВС "Беркут". Сотні людей поранено, є загиблі. Офіційно підтверджено загибель двох протестувальників, а за інформацією активістів Євромайдану, загиблих – шість.

В цей час люди в західних регіонах почали штурмувати ОДА. Все це стало результатом прийнятих законів 16 січня. Експерти наголошують, що ці закони обмежують права та свободи людини.

- В 1991 році ми проголосили незалежність країни, але не змогли усунути окупаційну адміністрацію, - розповівGazeta.ua громадський діяч, дисидент Левко Лук'яненко. - Відтоді вона керує Україною й до сьогоднішнього для. Під різними президентами вона фактично робила одне – нищила українську промисловість, економічний комплекс, інформаційний простір.

Якою бачите зараз ситуацію та причини такого загострення у країні?

-В 2010 році це завершилось тим, що Партія регіонів добилась перемоги Януковича на президентських виборах. Людину, яка була кілька разів осуджена, тому на сміх всьому світу обрала на найвищу державну посаду чоловіка із  бандитським минули та підробленим дипломом професора. У Партії регіонів промосковські орієнтації, тому вона не дбала по розбудову України, а лише про подальше грабування країни. Тому за роки правління Януковича це було продовження попередньої окупаційної адміністрації. Вони грабували, збільшували відкатки, бюджет розкрадали. Янукович все більше централізував владу, відбувалась концентрація капіталів, вони душили малий і середній бізнес багатьох підприємців та змушували вступати до партії. ПР на чолі із Януковичем ліквідувала третю владу судову, вони все підкупили. У нас влада поєднана з бізнесом, а бізнес із владою. Коли відбувається таке зрощення, то це найгірший варіант суспільства. Бо зникає судова система, а людина не може здобути правди ні в правоохоронних орачів, ні в судах. Отже поступово влада президента збільшувалась. Перед тим у нас була парламентсько-президентська форма правління. Через судову систему незаконно перетворили форму правління в президентсько-парламентську. І весь цей період, для Януковича це було розширення влади президента. Тому він фактично має дві ідеї – постійно тримати владу в своїх руках і збільшувати її. Друге – накопичувати та збільшувати багатство своєї сім'ї. За період його царювання у нас все погіршувалось – фінансування армії, освіти, охорони здоров'я, тобто всієї бюджетної сфери. Її фінансування постійно зменшувалось, а сама розпадалась. Тобто Україна поступово йшла на низ. Згадаймо лише, що за рівнем корумпованості Україна займає 144 місце у світі із 176, у нас різниця між найбагатшими та найбіднішими у 40 разів.

Це і є ті причини, які підняли людей та вивели на вулиці?

- Це основні причини. Влада довго знущалась над народом і завдала шкоди як країні вцілому, так і окремо кожній сім'ї. Всі відчувають себе ображеними, тому у суспільстві утворилася величезний розрив. Тепер влада в оточенні народу, вона озброюється проти людей. Вона стала на шлях війни з народом.

Чим це може завершитись? Хто поставить крапку?

- Тепер відбувається боротьба за цивілізаційний вибір України. Країна на межі, але вона без сумніву переможе цю владу, бо влада – це маленька купка людей. Вони себе настільки дискредитували, що народ дружно виступає проти них. У нас з'явилась нова політична сила – це молодь, яка народилась в незалежній Україні. Ці хлопці та дівчата не бояться ФСБ, заслання в Сибір, влади. Вони започаткували демонстрації, Євромайдан. Народ переможе, але тут є кілька варіантів подальшої боротьби.

Які саме?

- Я задоволений, що нація зрозуміла, що наше майбутнє – це європейське майбутнє. І те, що наші політичні традиції – демократичні, які вимагають поваги прав людини та свободи слова. Я радий, що ми не Азія, не Московія. Це усвідомлення мобілізовує людей проти несправедливої влади. Перемогти можна шляхом довгого протистояння, а можна і навпаки. В ПР є чимало депутатів, яких реально примусом загнали до партії. Коли вони  переконаються, що люди не відступають, то від ПР відійдуть загнані люди, які так само ненавидять Януковича. І потім в опозиції буде більшість, а в Україні почнеться розвиток конституційним шляхом. Нормальна більшість ухвалить нові закони: закон про вибори, про прокуратуру, узаконять парламентсько-президентську форму правління, призначать вибори президента, до ВР. Це може статись протягом місяця. І це буле нормальна перезарядка всієї влади. Це буде перемога європейської сутності української нації. Тоді почнеться українізація, бо це стане початком нової доби історії України, яка  триватиме століттями. Якщо ж вони не перейдуть, тоді боротьба просто триватиме довше, можливо кілька місяців. Можливо, все вирішиться тоді в лютому.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/politics/_vlada-stala-na-shlyah-vijni-z-narodom-ale-lyudi-peremozhut/538360">Gazeta.ua</a>