Лідери ЄС хочуть посилити санкції проти Росії – заява


Глави держав та урядів країн-членів Євросоюзу доручили Раді ЄС із закордонних справ опрацювати можливі подальші обмежувальні заходи проти Росії.

Про це йдеться у поширеній у вівторок заяві Європейської ради, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«З огляду на погіршення ситуації, ми доручаємо Раді ЄС із закордонних справ оцінити ситуацію та обговорити відповідні заходи, в особливості щодо подальших обмежувальних заходів з метою швидкого і всеосяжного виконання мінських домовленостей», - заявили глави держав та урядів 28 країн Євросоюзу.

Лідери висловили занепокоєння у зв’язку із погіршенням безпекової і гуманітарної ситуації у східній Україні та засудили убивства мирних жителів у результаті артилерійського обстрілу Маріуполя 24 січня.

Глави держав та урядів заявили, що обговорять цю ситуацію на наступному засіданні.

«Ми відзначаємо продовження і збільшення підтримки сепаратистів з боку Росії, зо підкреслює відповідальність Росії. Ми закликаємо Росію засудити дії сепаратистів та виконати мінські домовленості», - йдеться у заяві Європейської ради.

Як повідомляв Укрінформ, у зв’язку із загостренням ситуації на сході України, артилерійськими атаками терористів та російських військ на Маріуполь високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні скликає на четвер, 29 січня, термінове засідання Ради ЄС із закордонних справ.

Наступне неформальне засідання Європейської ради відбудеться 12 лютого.