Лікарняні в комп’ютері. Як у Франківську отримати електронний листок непрацездатності


Українська система охорони здоров’я вже довго готується до переходу на електронні лікарняні. Їх планували впровадити з початку цього року, потім – з червня. Нарешті е-лікарняний запрацював, хоч поки що не всюди: перехідний період продовжили до 1 жовтня.

Та в Івано-Франківську листи непрацездатності вже видають в електронній формі, пише Репортер.

Медзаклади не встигають

Мову про електронні лікарняні у міністерстві охорони здоров’я почали вести ще з 2018 року. Далі плани стали конкретними: з січня 2021 листки непрацездатності мали бути в комп’ютері. Втім, все затягнулося до літа.

З 1 червня 2021 е-лікарняні запрацювали у пілотному форматі в деяких медзакладах. До початку осені вже всі лікарні та поліклініки мали перейти на нову систему. Однак, перехідний період ще раз продовжили на місяць.

За словами речника міністерства Романа Борща, поки що не всі заклади опанували електронну систему.

«Передбачений повний перехід з 1 вересня, але зважаючи на те, що є окремі відомчі лікарні – ті, що в глибинках, яким треба трохи більше часу – зараз готується наказ, який продовжить цей перехідний період до жовтня», – коментував Борщ.

За його словами, зараз дві тисячі медзакладів видають листки непрацездатності в електронному вигляді, а тисяча ще опановує нові технології.

Як повідомили в департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, зараз 65 % лікарень і поліклінік області перейшли на нову систему. Ведеться робота, щоб перевести решту закладів.

Довідки міняти довго

Наразі всі поліклініки Івано-Франківська видають лікарняні в електрон­ній формі. На нову систему перейшли ще з 10 серпня. Втім, у деяких випадках виписують паперові листки непрацездатності.

«До 1 жовтня ми будемо видавати лікарняні у паперовому варіанті тільки тим пацієнтам, які до нас прийшли з паперовими листами, наприклад, зі стаціонару, – говорить директорка франківського КНП «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги» Ольга Савчук. – А первинні листки непрацездатності ми формуємо лише в електронному варіанті. Також, згідно з постановою, поки видаємо паперові лікарняні вагітним».

За словами директорки підприємст­ва, перехід на електронні лікарняні був нелегким. Тож зрозуміло, чого багато медзакладів не справилися із завданням.

Тим часом у франківських поліклініках продовжують обмінювати тимчасові довідки, які видавали пацієнтам тоді, коли був дефіцит зі справжніми бланками лікарняних листів. Ситуація з нестачею бланків почалася ще в лютому, тоді лікарняні почали міняти аж на початку квітня. Влітку проблема повторилася.

«Два тижні тому нам видали достатню кількість паперових листків непрацездатності, – говорить Ольга Савчук. – У день кожна поліклініка може обміняти до 50 бланків, бо це надзвичайно клопітка робота. Все йде через лікарсько-консультативну комісію, її голова все реєструє в журналі. Потім це описує реєстратор».

Загалом франківські поліклініки мали борг у 4000 листків непрацездатності. Зараз, за словами Ольги Савчук, залишилося більше половини. Процес ускладнює те, що багато хто з пацієнтів загубив тимчасові довідки, які їм видавали замість потрібних бланків. В такому випадку треба знову видати довідку, а вже потім обміняти її на лікарняний.

«Місяців ще два ми будемо з цим працювати, – говорить директорка КНП. – Зараз пацієнти це сприймають спокійно, важче було на початку року, коли люди нічого не розуміли і скандалили. Надіємося, що скоро віддамо борги і будемо працювати тільки в елект­ронній системі».

Система дає збої

За словами лікарки-терапевтки франківської поліклініки № 5 Наталії Ожгевич, перехід на електронні лікарняні значно спрощує роботу.

«Це зручно пацієнтам, бо вони не носять ніякі папери, не гублять, не підписують, не ставлять печатки, – каже лікарка. – Підходить це і нам, бо процес відбувається швидко. Я оглядаю пацієнта, призначаю лікування, в той час медсестра вносить в комп’ютер його персональні дані – створює медичний висновок».

Інформація з електронної системи автоматично надходить у Пенсійний фонд і Фонд соціального страхування. Також, через кілька хвилин її може побачити роботодавець в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Тож не потрібно нічого роздруковувати чи завіряти.

Звісно, йдеться лиш про тих, хто працює легально.

«Якщо пацієнт працевлаштований офіційно, йому одразу приходить смс: «Вам відкрито лікарняний листок», – каже Наталія Ожгевич. – Якщо пацієнт не сплачує податки, запит буде необроблений».

Нові лікарняні зручні й спрощують всім життя. Але поки є безліч технічних труднощів. Система часто зависає, видає помилку, тож лікарі у позаробочий час повинні перевіряти, чи лікарняний готовий.

«Інколи пацієнтам не приходить друга смс про те, що листок непраце­здатності відкритий, – каже Ольга Савчук. – Деколи не підтверджується продовження листка непрацездатності і ця інформація приходить десь на п’ятий день після того, як висновок створений. Очевидно, десь не спрацьовує система. Люди скаржаться, нервують. Як пояснити пацієнту, що лікар зробив все, що від нього залежить? В принципі, людина не має від цього страждати, бо вона хворіє та має право на листок непраце­здатності. І якщо в електронній системі щось не спрацювало, пацієнта це ніяким чином не має турбувати».

За словами Савчук, комунальне підприємство направило листа департаменту охорони здоров’я з проханням провести нараду. Хочуть, аби у Пенсійному фонді й Фонді соцстраху призначили консультантів з проблемних питань. І надіються, що невдовзі все працюватиме без збоїв.

Авторка: Ольга Романська



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!