Ліквідацію райдержадміністрацій на Прикарпатті поки не проводитимуть


Оголошена ліквідація райдерждміністрацій на Прикарпатті відбудеться тоді, коли утворять державний орган, який приймає рішення про їх утворення, організацію і ліквідацію.

Про це на брифінгу для прикарпатських ЗМІ сказав заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, пише Суспільне.

"Сьогодні в Україні не визначений ні один суб’єкт, який прийме рішення ліквідувати чи утворити районну адміністрацію. Якщо у вересні приймуть цей закон, - а в нас виходу немає, – тоді ми можемо ще до кінця року утворити нові адміністрації, які будуть набагато потужніші" - пояснює В'ячеслав Негода.

За його словами, наразі зареєстровано два законопроекти, які це право надають уряду.

Посада префекта в Україні зможе з'явитися в Україні не раніше, ніж за пів року. За його словами замміністра, слова "префект" немає в українському законодавстві.

"Ми сьогодні працюємо в рамках чинної Конституції України, де є запис "система виконавчої влади", в яку входять державні адміністрації. Там, до речі, нема слів "обласна" і "районна" адміністрації, а є "місцеві державні адміністрації", які відповідно до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" функціонують на рівні області і району" - каже В'ячеслав Негода.

Як будуть називатися посади очільників місцевих держадміністрацій після реформування, буде відображено в Законі України "Про державні місцеві адміністрації".

"Я не бачу, що раніше, як через пів року, можливі якісь зміни. Тому що зараз не зареєстровано жодного проєкту змін до Конституції. Він може бути зареєстрований, розглянутий у першому читанні і підтриманий парламентом на наступній сесії. Після цього має бути перерва, звернення до Конституційного суду, висновки. І лише на наступній сесії, а це почнеться з лютого наступного року, може розглядатися питання. Але треба буде тоді 300 голосів", - пояснює замміністра процедуру створення нової конституційної норми.

Він вважає, що запровадження посади "префект" - це похідна частина від того, що в Україні повинні створити повноцінне місцеве самоврядування на всіх рівнях.

Проте, пояснює В'ячеслав Негода: "В межах Конституції це зробити не можна. Ми повинні змінити статус місцевих державних адміністрацій з того, що вони виконують функції самоврядування обласних і районних рад. Такого "сурогату" немає ніде в Європі. Єдиний – в Україні. Делегування відбувається від самоврядування до виконавчої влади, а не навпаки. Для цього потрібні зміни до Конституції".

Тоді можна буде змінити статус очільників адміністрацій.

"Чи він буде називатися "префект", чи "голова адміністрації", значення не має. Тих повноважень буде набагато менше, ніж вони мають сьогодні. Сьогодні вони за все відповідають, навіть за сміття. Тоді вони не будуть відповідати" - говорить замміністра.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!