"Листівка на передову". Як франківці у кав'ярнях та бібліотеках пишуть військовим послання


"Дякуємо за мирне небо", "Ви — наші герої", "Повертайтеся живими" — з такими словами звертаються до воїнів у своїх листах жителі та гості Івано-Франківська. Підтримати бойовий дух і подякувати захисникам у листівках можна у кав'ярнях та бібліотеках міста. Охочі вже залишили для військових понад триста таких послань.

Докладніше про ініціативу, що люди пишуть воїнам і як про листівки відгукуються бійці, читайте у матеріалі Суспільного.

Авторкою ініціативи "Листівка на передову" є волонтерка Марічка Лисенко. Вона розповідає, що проєкт стартував у квітні 2022 року у її рідному Запоріжжі. Потім цю ідею підхопили й волонтери в інших містах.

"Пишуть абсолютно по-різному. Хтось пише просто "дякую", а хтось розповідає свою історію порятунку, як доводилося евакуйовуватися. Дуже важливо показати захисникам, що вони для нас уже герої і що ми про них пам'ятаємо. Ми можемо сидіти в кафе і пити лате, але при цьому розуміємо, що завдячуємо цим нашим захисникам", — розповідає Марічка Лисенко.

Усі листівки друкують в Запоріжжі. Вони — з різними малюнками та дизайном. Є листівки з петриківським розписом, є з національною символікою. Їх безкоштовно роздають відвідувачам у закладах.

Жителька Івано-Франківська Ірина Кондрат долучилася до написання листа. Жінка поділилася, яке послання залишила захисникам.

"Я їм подякувала за те, що вони тримають нам небо, і написала, що ми кожного з них любимо і чекаємо вдома з перемогою. Я за те, щоб відправляти і писати нашим воїнам листівки. Особливо круто, коли дітки щось малюють. Це гріє воїнам серце", — говорить Ірина Кондрат.

Пишуть листи на передову й українці з-за кордону — Німеччини та Польщі. Марічка Лисенко каже, що військові залишають свої відгуки. Для них ці послання є мотивацією не здаватися. Дехто з воїнів зберігає листівки під бронежилетом та вважає своїм оберегом.

"В мене є друзі на передовій. І дуже приємно від них отримувати відгук. Нещодавно від друга отримала із Запоріжжя. Він каже: "До речі, наша бригада отримала листівки. Ти не повіриш, наскільки це було вчасно і потрібно, бо ми були в нехорошому настрої". Листи ж підписані і дітками. Це дійсно гріє бійців, підтримує бойових дух. Це і є наша мета", — розповідає Марічка Лисенко.

За майже дев'ять місяців проєкту на передову волонтери відправили понад три тисячі листівок зі словами вдячності та підтримки від українців.

Марічка Лисенко каже, що зупинятися на цьому не збираються і надалі підтримуватимуть бойовий дух кожного захисника.

Проєкт "Листівка на передову" діє також у Запоріжжі, Києві, Львові, Вінниці, Луцьку, Хмельницькому та Ужгороді.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!