Львів, Івано-Франківськ та Коломию популяризуватимуть за гроші ЄС


Три українські міста — Львів, Івано-Франківськ, Коломия і три польські — Люблін, Замосць, Пшеворськ розпочали спільний проект «Східноєвропейські перлини: створення та просування продуктів міського культурного туризму в транскордонному просторі».

За співфінансування європейського співтовариства тут розроблятимуть аудіотури для індивідуальних туристів. Екскурсоводи кажуть, що це не замінить живого спілкування, але додаткових туристів привабить, насамперед у невеликі містечка, повідомляє Радіо Свобода.

Із шести міст лише Львів і Люблін є великими, інші — типові галицькі і польські містечка. Цікаві для туристів, але не надто розкручені. Львів і Замосць включені до світової спадщини ЮНЕСКО. Сюди найчастіше їздять екскурсійні групи. Але, за даними Всесвітньої туристичної організації, так званий організований туризм – це всього 30 відсотків мандрівників. Спільним проектом хочуть збільшити кількість туристів, які відвідують ці міста, і подовжити термін їхнього перебування хоча б на день-два. Саме для індивідуальних туристів будуть розроблені аудіотури, туристичні мапи історичних частин міст, путівники на семи мовах, спеціальні вказівники.

«Культурний міський відпочинок має свою нішу туристів, які подорожують містами. Ми хочемо зробити для них аудіотури — самостійно керовані екскурсії. Хочемо зробити їх в такому інноваційному стилі: музика, звуки ринкових площ, історичний гомін. Тобто хочемо зробити це цікавим. І ці шість цільових міст матимуть ці аудіоекскурсії», — говорить голова Туристичної асоціації Івано-Франківщини Оксана Федорович.

У шести містах разом проживає майже півтора мільйона осіб. Приблизно стільки ж відвідують їх щороку. Тут є близько трьох тисяч історичних та архітектурних пам’ятників. Невеликі міста мають чим зацікавити туристів.

Приміром, в Івано-Франківську є катедральний собор, що має дві дати народження, пам’ятник Адаму Міцкевичу, виконаний з посмертної маски поета, пасаж Гартенбергів, при спорудженні якого консультантом був Ейфель, автор Ейфелевої вежі в Парижі. В Коломиї можна відвідати єдиний у світі Музей писанки чи найстаріший в Галичині народний театр. Екскурсії невеликими містами туристи зможуть здійснювати у супроводі аудіогіда.

Львів і Люблін вже мають певний досвід використання аудіозаписів. Приміром, Асоціація Homo Faber за підтримки польських державних установ три роки тому розробила аудіотур «Шепіт Любліна». Це історії про Люблін 1989 року, коли в Польщі змінилася політична ситуація: Люблін анархічний, єврейський, друкарський, кримінальний. Є й українська версія туру «Люблін для початківців».

В Івано-Франківську розроблено понад 20 туристичних маршрутів, половина з яких – оглядові екскурсії. Начальник управління туризму Володимир Устинський відзначає, що від туризму місто отримує п’яту частину податків. У цій сфері працює близько ста фірм. Та тут прагнуть змістити акценти позиціювання – з транзитного міста, яке ще називають «воротами в Карпати», зробити «місто в центрі Європи». Тож зацікавлені у збільшенні туристів. Хоча, як екскурсовод з великим стажем, Володимир Устинський вважає, що найкращим є живе спікування.

Проблем у невеликих міст чимало: недостатня кількість туристично-інформаційних центрів, не розроблені або не заповнені веб-сторінки міст, не вистачає коштів на промоцію туристичних об’єктів. Але з використанням аудіотурів розраховують знайти нових туристів. Загалом для шести міст буде розроблено 10 аудіотурів, закуплено 190 mp3-пристроїв. Вартість проекту – 470 тисяч євро. Кошти будуть розподілені між містами.