Маленькі волонтери: Як діти з Чернієва допомагають ЗСУ


Повномасштабне вторгнення рф торкнулося кожного українця, зокрема й найменших. Діти не тільки чекають перемоги України, а й всіляко її наближають.

Так, у селі Черніїв, що на Івано-Франківщині, маленькі волонтери організовують благодійні блок-пости, продають власноруч виготовлені речі, а вторговані гроші передають дорослим волонтерам, які на них закуповують все необхідне для захисників, пише Бліц-Інфо.

Андрій Коваль з благодійного фонду "Власними Зусиллями", який розташований у Чернієві, розповідає, що дітвора розпочала влаштовувати благодійні акції влітку.

"Коли почали такі акції виникати в інших містах та країнах, наші дітки побачили, що їхні ровесники роблять добрі справи й теж перейнялися цією ініціативою. У більшості - це дітки з Чернієва. Хоча раніше долучались і юні волонтери з Франківська та Вовчинців. Діти займаються рукоділлям. Це можуть бути прикраси, патріотичні малюнки, прапорці, свічки, мило ручної роботи тощо. Були випадки, коли нам віддавали гроші, які отримали на День Народження чи власні заощадження",- ділиться волонтер.

За словами Коваля, ця допомога є дуже важливою для волонтерів, адже гроші, які заробили діти, використовують в основному для поїздок на схід.

"Кошти разом з батьками діти приносять у наш волонтерський центр, ми їх використовуємо переважно для поїздок на схід до наших військових. Ми закупляємо паливо, заправляємо автомобілі, які веземо до хлопців, і таким чином ці поїздки стають реальними. Насправді ця допомага є важливою, тому що відверто люди втомились і не можна порівняти ті фінансові можливості на початку війни й зараз, коли вже не кожен має змогу донатити. І ось ці пожертви від дітей - дуже цінні. До слова, діти часто передають різноманітні обереги, виготовлені власноруч, та малюнки. Хлопці щиро радіють таким подарункам, бережуть їх. Вони розуміють, що те, що вони роблять на сході, цінують тут",- наголошує Коваль.

На зображенні може бути: 7 людей, люди стоять, автомобіль та на відкритому повітріВолонтери Чернієва збираються у поїздку на схід. Фото Андрія Коваля

Кореспондентка Бліц-Інфо поспілкувалась з юними волонтерами та їхніми батьками, аби дізнатись, що мотивує дітей підтримувати військових.

9-річна Злата Семко почала допомагати ЗСУ 11 липня і продовжує це робити. За цей час дівчинці вдалось зібрати 47 тисяч гривень.

"Я плела з бісеру та подумала чому б мені не допомагати нашій українській армії. Нещодавно я придбала дрон і вже назбирала на міношукач. Скоро придбаю і його. Час від часу я також передаю гроші нашим волонтерам на пальне",- ділиться дівчинка.

Майже щодня Злата продає власноруч зроблені браслети біля свого будинку у Чернієві. Ціну ставить самостійно - 20 гривень, а продавати вироби їй допомагає 5-річна сестричка.

                Злата та її молодша сестричка продають браслети біля власного будинку 

Займаються рукоділлям та передають вторговані гроші для захисників й три подруги - 11-річна Карина і 9-річна Ангеліна Уманські та 10-річна Анастасія Лиско.

За словами мами двох сестер Софії Кирилюк, дівчатка ще до початку навчального року підтримували армію: плели браслети, колечка та малювали патріотичні малюнки.

"Щодня вони на кілька годин виходили до центральної дороги з плакатом. Багато людей допомагало. Пам'ятаю, як вони прибігли такі щасливі й захопливо розказували, як водій маршрутки зупинився та підійшов до них. Він дав їм шоколад і похвалив, а вони малюнок йому тоді подарували. Зараз навчання, тому поки діти не допомагають, оскільки немає часу",- ділиться жінка.

Тато 10-річної Насті Тарас Лиско каже, що одного разу на такій акції дівчата зібрали близько двох тисяч гривень. Ініціативу підхопили й однокласники дитини - щотижня влаштовують схожі акції на підтримку ЗСУ.

"Цю ініціативу підхопили однокласники моєї Насті. У них в класі є скарбничка, куди кожен кидає гривню-дві. Від початку навчального року діти назбирали в районі трьох тисяч гривень і передали на ЗСУ. Звісно, за такі гроші не купиш дрон, але вони дуже важливі для наших хлопців з Чернієва, які везуть бійцям на фронт допомогу чи авто, які потрібно заправити. Одна така поїздка може вартувати в районі сорока тисяч гривень. Хоча такі суми не є великі, але коли це робить група з діточок по різних куточках Чернієва, це дуже цінується. Як то кажуть, копієчка до копієчки",- ділиться прикарпатець.

Чоловік підсумував, що дітки знають, що роблять це не просто заради розваги, а задля перемоги України. Він переконаний, що така позиція юних українців є правильною і повинна у майбутньому вивчатись у підручниках з історії.

Дівчатка передали місцевому волонтеру Степану Куцмиді 1935 гривень для поїздки на схід

10-річна Анна Гнатів допомагає воїнам не тільки Чернієві, а й була у Франківську та Лондоні. Дівчинка продає браслети та ангели-обереги, а тепер працює над патріотичними прикрасами. ЇЇ мама Ольга Гнатів розповідає, що дитина сама захотіла приєднатись до підтримки ЗСУ, після того, як побачила по телевізору новини, де діти з усієї України підтримують захисників.

"Продавати браслети Аня почала ще у липні і продовжує досі. За весь час зібрала понад 24 тисячі гривень. Більшість грошей ми передали черніївським волонтерам на пальне. Ціна браслету стартує від 30 гривень, але люди можуть давати хто скільки має. Найдорожче, то 500 гривень їй дали за прикрасу у Франківську. Переважно ми сидимо годинку і вдається заробити 2-3 тисячі гривень. Та найбільше за її вироби люди дали у Лондоні - 200 фунтів. Тоді вона у автобусі під час поїздки продала браслети і розказала вірш",- ділиться жінка.

Ольга Гнатів дуже радіє тому, як дітки з Чернієва згуртувались та спільними зусиллями наближають перемогу.

"Діти розуміють, що ціна їхньої допомоги - перемога. Вони дуже швидко подорослішали, стали більш свідомими. Вони це все переживають щодня, адже бачать новини, чують сирени. Однак, майже на кожній вулиці села можна побачити діток, які збирають гроші на ЗСУ. Цим вони підштовхують та надихають інших дітей",- додає мама юної волонтерки. 

              Дівчинка продає браслети в Івано-Франківську

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!