"Мандруй Україною", але не в Карпати: як УЗ перекрила гори туристам і гроші бізнесу


Укрзалізниця пустила на Західну Україну кілька поїздів, але цього мало. Місцева влада б'є на сполох.

Перекриті кордони,"магніти" від Зеленського, заклики від уряду та півники й коники з нової айдентики проєкту "Мандруй Україною" мають переконати українців подорожувати Батьківщиною, пише Бліц-Інфо з посиланням на Ліга.Бізнес.

Втім, коли дійде до планування, багато громадян можуть відмовитися від ідеї, якщо мова про Карпати. І справа не в нещодавніх повенях - місцеві кажуть, що все давно відновили. Причина банальна: Укрзалізниця досі не запустила в регіон залізничне сполучення. А в тих поїздах що ходять, доступні для продажу лише половина місць - вкрай мало для масового туризму.

"Карпати б’ють на сполох"

13 липня сім народних депутатів міжфракційного об’єднання "Прикарпаття" направили звернення до міністра інфраструктури Владислава Криклія та очільника Укрзалізниці Івана Юрика "через дискримінацію Карпатського регіону з боку держави".

Причина: за півтора місяця з часу послаблення карантину УЗ так і не запустила на Прикарпаття жодного поїзда. Нардепи пояснюють, що до введення карантину в цьому напрямку курсували мінімум п'ять поїздів. Зараз єдиний варіант дістатися залізницею - їхати до Івано-Франківська, а звідтіля іншим транспортом в гори. 

"Відсутність звичного для цього періоду графіка руху завдає величезних збитків. У зв’язку з цим існує загроза повного занепаду туристичної галузі, яка в Карпатському регіоні є головним джерелом наповнення місцевих бюджетів та головним платником податків до державного бюджету", - йдеться у зверненні.

Найбільше падіння в історії 

"Зараз блокується відновлення руху потягів на Яремчанщину (гірський район на Франківщині. - Ред.), а 40% туристів добираються до нас саме залізничним сполученням. І це все відбувається, коли десятки поїздів прямують з туристами на південь країни", - обурюється Андрій Дзвінчук, член правління асоціації готельєрів та власників садиб Яремчанщини.

У розпал сезону заселення в готелях та садибах регіону, за словами Дзвінчука, не перевищує 15-20%.

"Транспорт відновлюється за якоюсь своєю логікою, яка не пов’язана з туризмом", - погоджується голова Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв.

Він пояснює, що Карпати, які завжди були лідерами туристичної галузі України, як напрям цього року постраждали найбільше. "Зменшення туристичного потоку туди цьогоріч скоротилося на 30-40%. Карпати цього року переживуть найбільше падіння за всю історію України", - каже Лієв.

"Думаю, ми втратимо до 40% відвідувачів за підсумками 2020 року", - прогнозує начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Передерко.

За його словами, в регіоні вже зафіксували перші негативні наслідки коронакризи: закрилось 5% суб’єктів туристичного ринку. У червні, окрім коронавірусу (регіон досі перебуває в "жовтій зоні" коронакризи), додався паводок - ЗМІ "налякали" потенційних туристів.

"Іронія долі у тому, що фактично протягом 24 годин після паводку всі автошляхи були розчищені, окрім кількох високогірних сіл, а туристична інфраструктура фактично не постраждала зовсім", - стверджує Передерко.

Щоб підтримати туристичний бізнес, на Прикарпатті ініціювали проєкт "52 вікенди на Івано-Франківщині".

Готелі і садиби реагують на кризу по різному. Одні, як Буковель, оголошують акції. Інші - лишають ціни незмінними, про знижку треба домовлятися вже на місці.

Але проблемі бачать не всі.

"Транспорту зараз вистачає, проблем із тим, щоб поїхати в ту ж Західну Україну немає", - впевнені в Державному агентстві розвитку туризму (ДАРТ). 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!