Маршрут вихідного дня: Водоспади, туристичні стежки та інші цікавинки Яремче


Бліц-Інфо продовжує рубрику «Маршрут вихідного дня» - тут розповідаємо про цікаві місця, які зовсім поруч.

Дорогою до Буковелю розкинулось не менш туристичне місто – Яремче. Тут знаходяться приголомшливі пам'ятки і цікаві місця, які не залишать байдужими навіть найдосвідченіших туристів.

Походження назви міста

Вважають, що першим поселився серед гір бідняк Ярема і від його імені пішла назва міста. Утворене в 1787 році. Статус міста з 1963 року. До Яремче приєднано два стародавні села — Дора та Ямна, які розміщені відповідно нижче і вище за течією річки Пруту. З якими пов'язані найдавніші згадки про цю місцевість. У цих селах збереглися окремі залізничні станції.

Водоспад Пробій

Візитною карткою Яремче є каскадний повноводний водоспад Пробій, розташований в самому «серці» міста. Ця природна пам'ятка є однією з найкрасивіших в Україні. Води річки Прут з величезною силою перекочуються по кам'яних брилах і з гуркотом падають вниз з восьмиметрової висоти.

Над водоспадом побудований міст заввишки 20 м, з якого стрибають за гроші найсміливіші місцеві жителі. Нижче водоспаду є розлога і глибока улоговина з відносно спокійнішою течією.

Результат пошуку зображень за запитом

Здебільшого туристи роблять світлини на мокрих каміннях біля водоспаду. Однак, варто бути обережними. Течія дуже сильна, вижити, впавши у вир водоспаду практично неможливо. Пробій щороку забирає життя людей.

Існує версія, що раніше водоспад був 25 метрів заввишки, але його підірвали, тим самим зменшивши висоту, щоб зручно було сплавляти дерев'яні колоди вниз по річці.

Гуцульський базар

В Яремче є два гуцульських сувенірні базари – один біля дороги, а інший зразу за водоспадом. На них можна віднайти цікаві дрібнички на спогад про Карпати. Різниці між продукцією першого і другого немає.

Результат пошуку зображень за запитом

Тут можна придбати вироби народних ремесел, поширених у цьому регіоні. Зокрема, вовняні ковдри – ліжники, плетені прикраси з бісеру, гуцульську кераміку, вишиванки, вироби з овечих шкур і вовни. Також на гуцульських базарах туристам пропонують багато виробів з дерева, а також цілющі трави, ароматний карпатський чай, мед, горіхи, сушені гриби.

Парк-музей Карпати в мініатюрі

Парк-музей Карпати в мініатюрі відкрили в 2015 році як додаткова пам’ятка для залучення туристів в Яремче. Розмістили його в урочищі Жонка, який знаходиться на території Карпатського національно-природнього парку.

Результат пошуку зображень за запитом

У музеї просто неба у вигляді маленьких макетів представлені основні пам’ятки як самого Яремче, так і прилеглих районів Карпат. Зокрема, відтворені моделі церков і монастирів, копії популярних дерев’яних споруд – ресторан «Гуцульщина», сільський будинок, водоспад Пробій та міні-залізниця з копіями легендарних кам'яних мостів у Ворохті, станції у Татарові і тунелю.

Вольєрне господарство

Буквально в 100 метрах від парку-музею розгорнулось вольєрне господарство. Тут мешкають представники дикої фауни. Тут тварини живуть на обгороджених металевою сіткою великих територіях. Відвідувачі «міні-зоопарку» зможуть побачити диких кабанів, козуль, оленів, орлів та інших звірів.

На території вольєрного господарства функціонує реабілітаційний центр для диких тварин та птахів

Водоспад Дівочі сльози

Відвідавши зоопарк і музей мініатюр, прямуйте дорогою далі в гори. Орієнтуйтесь на показник «водоспад». Буквально через 1,5 кілометра ви вийдете до водоспаду Дівочі сльози.

Результат пошуку зображень за запитом

Його з усіх боків оточує буковий ліс. Вода спадає з висоти не більше 1,5 метри. Водоспад заворожує своєю красою та не залишає байдужим. Прозора вода, що стікає струмочками нагадує кришталево чисті сльози.

Результат пошуку зображень за запитом

Стежка, камінь і скелі Довбуша 

Туристам, які приїхали відпочити в Яремче варто пройтися стежкою Довбуша, побачити власними очима чудові скелі і камінь Довбуша.

Починається туристичний маршрут в урочищі Дрібка, піднімається до скель, а звідти туристична стежка спускається донизу і замикається в кільце. Повністю пройти цей маршрут можна приблизно за 4 години.

Результат пошуку зображень за запитом

На маршруті привертає увагу до себе привертає оповитий легендами Камінь Довбуша. Ця каменюка стоїть недалеко від автомобільної дороги.

Піднімаючись стежкою, ви вийдете до місцевих Скель Довбуша. За легендати, саме тут переховувались загони Олекси Довбуша від польських підрозділів. Біля скель є декілька оглядових майданчиків, з який відкривається краєвид на Карпати, від якого просто перехоплює дух.

Ресторан-музей, побудований без єдиного цвяха

Ресторан-музей "Гуцульщина" - зразок гуцульської архітектури, побудований без використання жодного цвяха. У середині він прикрашений різьбленням по дереву, музичними інструментами і шкурами диких тварин.

Результат пошуку зображень за запитом

Окрім перелічених місць в Яремче є ще багато інших цікавинок. Для любителів гір – це три різноманітні маршрути на гору Маковиця, а також туристичний маршрут на хребет Явірник. Не менш цікавим є скала «Слон», розташована на західному схилі гірського масиву Маковиця.

Як доїхати:

Дістатися до Яремче можна декількома способами:

  • Можна їхати власним авто – по трасі Н-09. Дорога з Івано-Франківська займе трохи більше години.
  • З автовокзалу Франківська ледь не щогодини відправляються автобуси. Окрім того, неподалік вокзалу завжди є приватні перевізники, які везуть туристів до Буковелю.
  • Залізницею – до Яремче курсують декілька поїздів – Київ – Рахів, Кременчук – Ворохта, Харків – Рахів та Львів – Рахів.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!