Майданні пристрасті по-коломийськи


Майже тиждень у Коломиї вирували майданні пристрасті. Звістка про призначення Турчиновим на пост голови Коломийської РДА Михайла Бойка одразу зібрала під стінами адмінбудівлі десятки місцевих активістів.

Самооборона та «Правий сектор» на знак протесту проти новопризначенця заблокували вхід до адмінбудівлі. До кабінетів навіть не впустили працівників апарату РДА, які разом з новим головою Бойком «чергували» під установою. Тоді держслужбовці бідкалися, мовляв, якщо не приступимо до роботи, то забезпечення життєдіяльності району може призупинитися.

Протестувальники від переговорів з новим керівником одразу відмовилися. Вони переконували журналістів, що виступають не проти Бойка як особистості, а проти самого призначення, яке з ними не погодили. Активісти обіцяли розблокувати адмінбудівлю лише в тому випадку, коли новопризначений голова РДА Михайло Бойко напише заяву про звільнення від своїх обов’язків.

«Нехай до президентських виборів обов’язки голови РДА виконує заступниця Любов Михайлишин, – пропонував «самооборонівець» Юрій Тимошенко. – Ми вважаємо, що нового голову РДА має призначати громада під час голосування на виборах. Ми проти узурпації влади в руках однієї політичної сили, в цьому випадку – «Батьківщини».

І поки Михайло Бойко пояснював, що він – з народу, активісти «Правого сектору» продовжували зносити під адмінбудівлю шини.

Про призначення нового голови РДА на Коломийщині говорили вже давно – ще від початку цього року, коли стояв Майдан. Саме тоді у довготривалу відпустку подався попередній очільник Михайло Негрич. На посаду його наступника претендували дві кандидатури – Михайло Бойко та представник Самооборони Роман Підлужний. І перший, і другий начебто пройшли погодження на люстраційному комітеті в Івано-Франківську. Проте крісло керівника довірили Бойку. Місцеві активісти виступили категорично проти такого рішення і, не зважаючи на женевські домовленості, продовжували блокувати адмінбудівлю.

На представлення нового керівника РДА прибули голова ОДА Андрій Троценко, перший заступник облради Олександр Левицький та нардеп Дмитро Шлемко. Пікетувальники відмовилися їх впускати всередину будівлі. Після довготривалої словесної перепалки почався штурм адмінбудівлі. Між представниками «Правого сектору» та громадськості розпочалася бійка, на яку місцеві міліціонери ніяким чином не реагували. Активіста «Правого сектору» забрала «швидка». Громада та місцеві депутати розблокували приміщення РДА, де одразу розпочалося представлення нового очільника Коломийщини.

Проте на цьому заворушення біля адмінбудівлі не завершилися – після офіційного представлення активісти «Правого сектору» повторно блокують приміщення РДА. Цього разу обіцяють: нового очільника району до будівлі не впустять.

Одразу після цих подій російські інтернет-ЗМІ починають активно розповсюджувати інформацію про блокування Коломийської РДА, звинувачуючи активістів у недотриманні женевських домовленостей. Тоді представник «Правого сектору» дає коментар одному з інтернет-видань, виправдовуючись, що про них була вчинена провокація. «Правий сектор» хочуть скомпрометувати. Їм начебто не подобається, що зараз у місті панує порядок. «Правий сектор» разом з міліцією і Самообороною патрулює місто, відловлює п’яних прокурорів, і це не подобається окремим людям», – йшлося в повідомленні.

Блокування Коломийської РДА тривало кілька днів. Пікетувальники не впускали до кабінету нового очільника району. На своє робоче місце Михайло Бойко потрапив тільки цього понеділка.

«Люди на Майдані стояли не за конкретні прізвища, а за зміну політичної системи. Тому ефективніше, якби активісти вимагали план дій від новопризначеного голови РДА на перший місяць та сто днів. А потім контролювали його виконання і готували пропозиції, – пояснює політолог Тарас Случик. – Вже за невиконання плану дій могли б проводити мирні акції протесту, а не блокувати приміщення без конструктивних пропозицій».

Як відомо з достовірних джерел, напередодні розблокування райдержадміністрації між Самообороною, «Правим сектором» та новим очільником Коломийщини відбулися перемовини. Основна умова пікетувальників – призначення на посаду першого заступника голови РДА «самооборонівця» Романа Підлужного. Тільки у випадку виконання домовленості активісти погоджуються на розблокування адмінбудівлі та роботи самого Михайла Бойка.

Коломийські Вісти