Майже 260 тисяч гривень сплатили франківці за свою житлову нерухомість


За 9-ть місяців 2014 року від 532 платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до місцевого бюджету надійшло 269,9 тисяч гривень цього податку.

Зокрема, його сплатили майже 460 громадян та 73 юридичних особи – власники житлової нерухомості. Про це повідомила місцевим журналістам начальник інформаційно-комунікаційного відділу Івано-Франківської ДПІ Галина Яремко.

Вона також зазначила, що до закінчення року від власників житлової нерухомості очікується надходжень у вигляді пдатку на нерухоме майно в сумі 331 тис.грн. 

«Хоч у загальній сумі надходжень до місцевого бюджету поступлення по податку на нерухомість досить незначні, однак вони у цьому році є додатковим джерелом на фінансування потреб міста. А після змін, запроваджених з 1 квітня 2014 року до Податкового кодексу «антикризовим законом», ці надходження стануть суттєвішими. Адже з цієї дати оподатковуватиметься не житлова площа квартир та будинків з урахуванням пільг, як це було у І кварталі 2014 року, а загальна», - повідомила Галина Яремко.

Однак, вона уточнила, що оподаткування житлової нерухомості у цьому році за новими правилами здійснюватиметься лише юридичними особами. Адже згідно з нормами Податкового кодексу нарахування ними податку здійснюється до 20 лютого за поточний рік. Громадяни ж платитимуть цей податок по-новому в наступному році за 2014 рік. У цьому ж році вони сплачують податок лише за житлову площу.

Нагадаємо, що податок на нерухомість запроваджено з 1 січня 2014 року. Його сплачують фізичні та юридичні особи, які володіють житловою нерухомістю, зокрема, квартирами площею більше 120 кв.м., будинками – більше 250 кв.м. та одночасно різними видами нерухомості - більше 370 кв.м.