Мешканка Івано-Франківщини ледь не довела власну дитину до смерті


Минулого тижня Надвірнянський районний суд під головуванням судді Вінтоняк М.Б. розглянув кримінальне провадження відносно однієї жительки району у вчиненні злочину, передбаченого ст. 166 КК України (Злісне невиконання обов‘язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування).

В судовому засіданні встановлено, що обвинувачена вчинила умисні дії, які виразилися в злісному невиконанні матір‘ю встановлених законом обов‘язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки. Злочин нею вчинено при наступних обставинах:

Обвинувачена в травні цього року народила дочку, після народження дитини, всупереч загальноприйнятим нормам моралі, материнського обов'язку, не виконувала покладені на неї обов‘язки щодо виховання та утримання дитини, грошову допомогу використовувала не за призначенням, у результаті чого дитині поставлений діагноз: відставання в фізичному і психічному розвитку, білкова енергетична недостатність, дефіцит ваги 15%. Дефіцитна анемія. Омфаліт. Двобічна бронхопневмонія. ГРЗ, енцефалітичний синдром.

Систематичний незадовільний догляд за дитиною та важкість стану могли  призвести до хронічного захворювання нервової та кістково-м'язевої системи, а також до інвалідизації. ГРЗ та енцефалітичний синдром могли привести до  загрози життю дитини.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена свою вину у вчиненні злочину визнала повністю та у вчиненому щиро розкаялася.

Враховуючи викладене, суд визнав винуватою зазначену жінку у вчиненні злочину, передбаченого ст. 166 КК України та призначити їй покарання два роки позбавлення волі.

Водночас суд звільнив жінку від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком один рік.

НП