Мешканців Прикарпаття просять утриматись від походів в гори


Ось уже кілька днів поспіль рятувальники наполегливо попереджають громадян про сніголавинну небезпеку на схилах Карпат. Снігопади та хуртовини на високогiр’ї становлять пряму загрозу для життя та здоров'я туристів, які попри застереження надзвичайників вирушають у негоду в гори.

Рятувальники повсякчас залучаються до пошуків та порятунку людей, які втрачають орієнтацію на місцевості, відходять від запланованого маршруту, або травмуються під час походу.

Так, на Івано-Франківщині трагедією закінчилась необачність чоловіка, який 16 січня зі скелястого схилу берега впав у річку Прут. Підхід до місця перебування потерпілого був ускладнений специфікою рельєфу місцевості. Рятувальники пошуково-рятувального відділення м. Яремче в гідрокостюмах човном дісталися до чоловіка й транспортували його до берега. На жаль, чоловік загинув.

Для того, щоб удосконалити свої навички з порятунку людей у гірській місцевості, надзвичайники Прикарпаття провели 20 січня відповідні навчання. Зокрема, рятувальники відпрацювали професійні уміння на базі гірськолижного комплексу "КОЗА" в с. Яблуниця.

Шановні громадяни! За прогнозами УкрГідрометцентру, 21 сiчня, в зв’язку зi снiгопадами та хуртовинами, на високогiр’ї Закарпатської та Івано-Франківської областей очiкується значна снiголавинна небезпека. Рятувальники наголошують: варто утриматися від походів у гори!

Вирушаючи у туристичний похід за належних погодних умов, дотримуйтесь наступних порад від рятувальників:

обов'язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу, а краще — зареєструйте свою гірську мандрівку на рятувальних постах;

уникайте походів поодинці, мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж 3 особи;

переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу;

візьміть з собою достатню кількість їжі та води, а також необхідний одяг;

поцікавтеся умовами місцевості і прогнозом погоди; обов'язково візьміть з собою перевірені туристичні карти.

Аби попередити виникнення небезпечних подій за участю туристів та для оперативного надання допомоги постраждалим у горах, ДСНС наголошує на важливості реєстрації громадянами своїх мандрівок!

Посилання для онлайн-реєстрації походів та необхідна інформація тут.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!