"Ми вчилися на своїх помилках". Штурм "лінії суровікіна" очима комбата з Франківська (ВІДЕО)


Командир штурмового батальйону 78 окремого десантно-штурмового полку Іван Матейко на позивний Штиль розповів про те, як відбувався контрнаступ на Запоріжжі влітку та восени 2023.

За словами військового, коли вони вперше зіштовхнулися з масштабними мінними полями, то їх відправили на короткострокове навчання за кордон.

"Був період, коли я потрапив на короткий час на навчання закордон. На планування. Ми питали наших викладачів "а шо би ви робили?". Якраз у цей перший період, коли ми зіштовхнулися з цими мінними полями, треба було їх проходити і потім поїхали на планування. Планували там, вчилися. І було питання - "а що би ви робили, якби ви зіштовхнулися з такими мінними полями?". Вони провели нам окрему лекцію про міни, але відповіді на наше питання не дали. Відповідно, ми вчилися на своїх помилках, - ділиться військовий. - У мене був чорний день, коли за один вечір втратив і саперів, і командира медиків, і ще бійців класних... З якими ми служили давно... Ну от. Після того, найважливіше було робити висновки".

Він додав, що там, де не могла пробитися техніка, працювали вручну. Сапери придумували свої піротехнічні засоби.

"Мінні поля дуже повпливали на моральний дух штурмовиків", - наголошує Матейко.

Комбат додає, що на деяких ділянках фронту були закопані десятки тисяч мін. За його словами, дуже виручала американська техніка, яка зберігала життя бійців.

Матейко також розповів й про прорив російських ліній оборони.

"Перші були оці, так звані еспешки, це позиції відділень, які біля мінних полів. А далі практично починаються траншеї, РОПи (ротні опорні пункти). Та їх важко проходити. До них дійти треба було спочатку. Тобто, оці всі перші траншеї намагалися обходити. Шукати ділянки, де можна проскочити. Вони не суцільні, десь вдавалося їх прорвати та проскочити. Зважаючи на те, яку ділянку ми пройшли, всі Збройні сили за який період часу, то це важко сказати, що це був гарний прорив. Це по 100 метрів, по 200 метрів. Один з успішних штурмів - це 1,7 км посадки. Але за рахунок того, що просто хлопці проклали дорогу в мінних полях, зігнали групу саперів противника, який в цей же момент доміновували позиції. Вони їх зігнали з тилу - великий РОП, вони його просто покинули. І у цей момент наша група на швидких ногах проскочила і обійшла їх", - згадує військовий.

Детальніше в відео Армія ТV

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!