Франківець Михайло Шутак: Зараз головне нам перемогти. А далі - побачимо!


На офіційному сайті міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінків опублікували інтерв’ю з керівником КП «Муніципальна інспекція «Добродій»» Михайлом Шутаком.

- Багато людей зізнаються, що не вірили в повномасштабну війну. Для вас особисто події 24 лютого стали несподіванкою? 

- Ті хлопці, які воювали з 2014 року - вже після анексії Криму та подій на Донбасі - чекали, що буде повномасштабне вторгнення. Фактично були готові до нього. Тільки дату не могли знати. Але після попередження від закордонрих партнерів - плюс-мінус ми були готові. Я був готовий майже на 100 відсотків: споряджений і озброєний. Просто зібрався за один день і поїхав.

-  У вас вже був досвід бойових дій і як ви знову наважилися піти туди, де «гаряче», знаючи, що таке війна не зі слів? Чи не було більш страшно?

- Страшно не було. Власне вже був досвід 2014-15 років. Я тоді відвоював в Луганській області. Мав поранення і контузії. Я свідомо розумів, куди я йду і що я роблю.

- Коли ви прийняли рішення йти воювати, чи зідзвонювались із побратимами?

- Так, ми зібралися разом. Не з усіма була можливість бути разом, потрапили в різні підрозділи. Але кістяк того підрозділу в якому я зараз воюю - хлопці, яких знаю з 2014 року.

- В перші дні в людей, пам‘ятаємо, була паніка. Та під військкоматами були черги з добровольців, які готові захищати Україну. Так, не в усіх був бойовий досвід. Чи мали ви досвід бути на передовій з тими, хто вперше відправився туди? І як себе в бою показують «новачки»? Чи швидко вчаться?

- Зараз кількість Збройних сих значно виросла. Людей з бойовим досвідом менше, ніж людей, які прийшли. Під Бахмутом в моєму підрозділі було ще два бійці, які крім мене, які мали досвід бойових дій. А було 27 хлопців. Тобто, для решти - це були перші бої.

- А що, на вашу думку, найважливіше на війні?

- Тут важко відповісти. Найважливіше, напевно, підтримка. Підтримка з дому, друзів, побратимів. Все решта - набуте.

- Чи була потреба із забезпеченням? Чого найбільше не вистачало?

- Я не можу сказати, що чогось не вистачало. Тим в кого був досвід - простіше було. Я був готовий до того. Знав, що щось купимо, щось знайдемо чи обміняємо. І проблем не було таких, щоб чогось важливого не було.

- Ви повернулись у Франківськ через поранення? Що було важче: їхати сюди з пораненням чи повертатися знову на фронт?

- Повертатися важче.

- А як, на вашу думку, має жити тилове місто?

- Я ще, може, не зовсім об‘єктивно можу про це говорити. Але Франківськ - тилове місто. Тут люди живуть, ніби війни і нема. Це з одного боку добре, а з іншого - так не повинно зараз бути тому, що війна не закінчилась і ще поки що триває. Я тільки приїхав і зараз трохи інші пріоритети. Ми всі мріємо про перемогу.

- Що ви першим ділом зробите після перемоги?

- Чесно? Не думав. Напевно, зустрінемось з побратимами, згадаємо хлопців, які загинули. Якось так. –

-  Особисто для вас, що буде перемогою: звільнення територій чи внутрішнє переформатування людей?

- На цій війні - кордони. Але зараз прийде багато хлопців, які не будуть миритися із несправедливістю. Зараз головне нам перемогти. А далі - побачимо! 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!