Мінфін вимагає в Калуської міськради повернути понад 3,2 млн доларів та майже 30 млн гривень


28 січня Калуська міська рада отримала від Міністерства фінансів України вимогу щодо виконання зобов’язань гаранта за кредитом Міжнародного банку реконструкції та розвитку, який у 2009 році отримало комунальне підприємство «Водотеплосервіс».

У листі Мінфіну на адресу міської ради йдеться про виконання зобов’язання КП «Водотеплосервіс» в сумі 3 267 522,27 доларів США та сплату 29 446 498,18 гривень пені, пишуть Вікна.

Як випливає з вимоги, понад 2,7 млн доларів — це заборгованість по сплаті тіла кредиту, понад  536 тис. доларів США — відсотки за кредитом, понад 3 тис. доларів США — плата за надання позики і майже 29,5 млн гривень — пеня за невиконання зобов’язань за кредитом. Як ідеться у листі, кошти необхідно перерахувати на рахунки Державної казначейської служби України впродовж 20-ти банківських днів, починаючи з дати отримання вимоги.

Таким чином, від міської ради вимагають повернути понад 89 млн гривень за кредитом (за актуальним курсом долара США), а разом з пенею — майже 119 млн гривень. Сплата таких коштів, як прокоментував "Вікнам" міський голова Андрій Найда, означатиме припинення всіх проєктів та програм, у тому числі соціальних, освітніх, медичних тощо. За словами міського голови, він таких рішень приймати не може, це — компетенція Калуської міської ради. Однак сплатити таку суму до кінця лютого міський бюджет все-одно не зможе, оскільки таких коштів на рахунках немає.

Між тим, міська влада оскаржує в суді те, що вона має зобов’язання повертати борги за кредитом, який брало комунальне підприємство. Відтак, було подано позов до Івано-Франківського господарського суду на Міністерство фінансів України. Зараз справу направили на розгляд до Києва. Позиція міської ради ґрунтується на тому, що в 2009 році рішенням «Про підтримку участі КП «Водотеплосервіс» у реалізації «відкритого компонента» спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Розвиток міської інфраструктури» було доручено міському голові Ігорю Насалику від імені міської ради укласти з Міністерством фінансів договір гарантії. Однак такого договору укладено не було: Ігор Насалик одноосібно підписав гарантію.  

Нагадаємо, в 2009 році КП «Водотеплосервіс» отримав кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку у сумі 9,6 млн доларів США, з яких освоїли понад 8,5 млн доларів США. З 2015 року підприємство мало повертати як відсотки за користування, так і тіло кредиту.

Кредит має бути погашений до 2027 року. Поручителем виступає міська рада. У 2015 році було погашено 1 млн 956 тис. доларів США тіла кредиту за рахунок різниці в тарифах. Таким чином, до кінця 2026 року потрібно повернути 6 млн 598 тис. доларів США. У зв’язку з тим, що комунальне підприємство не повертає кредит згідно з графіком, йому нараховують пеню. Раніше повідомлялося: якщо підприємство не зможе платити за кредитом, то кошти будуть стягувати з міського бюджету.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!