Міськрада Франківська просить Кабмін дозволити жінкам-депутатам виїжджати за кордон


На 33-й позачерговій сесіїї Івано-Франківської міської ради депутатський корпус звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо роз`яснень у зв`язку з дією Постанови №69 від 27.01.2023 р.

Депутати Івано-Франківська просять Кабмін пояснити постанову №69 щодо виїзду чиновників за кордон. Міськрада зазначає, що дана заборона обмежує волонтерську діяльність працівниць органів місцевого самоврядування. Крім того, депутатки місцевих рад працюють на громадських засадах і не є військовозобов'язаними, пише Бліц-Інфо.

"За даними ЦВК, жінок серед місцевих депутатів загалом 37%. Станом на 2020 рік, депутатками рад різних рівнів були 15 633 жінок. З них 9,5 тисяч - це сільські і селищні депутатки. Саме у селах відсоток жінок в місцевих радах найбільший. При цьому депутати місцевих рад не отримують за свою роботу заробітної плати. Також, вони не є державними службовцями.

Як правило, це активні та ініціативні українки, які працюють, здійснюють волонтерську діяльність і багато допомагають фронту. Цією постановою уряд зупинив великий волонтерський рух, в якому активну участь беруть саме жінки депутати місцевих рад. Бути депутатом органу місцевого самоврядування є альтруїстичною роботою, роботою за внутрішнім покликом душі, та в першу чергу проявом патріотизму. Бюрократичні процедури відрядження можуть суттєво зменшити привезення міжнародної гуманітарної допомоги в Україну, крім того на місцевому рівні не прийнято оформлювати відрядження для депутатів місцевих рад, оскільки більшість з яких працюють за основним місцем роботи в інших установах.

Вважаємо, що після року війни з російською федерацією всі ті жінки хто бажали покинути Україну вже її покинули. Зараз на місцях, в територіальних громадах залишилися активні та цілеспрямовані жінки, які кожен на своєму місці працюють задля перемоги України.

Тому, згідно вище наведеного, просимо Кабінет Міністрів України переглянути зміни, які були внесені до постанови №69 від.27.01.2023 року, врахувати права жінок в політиці та на службі в органах місцевого самоврядування України та дозволити їм перетинати державний кордон України згідно нагальних робочих потреб без оформлення відряджень, які так і не зрозуміло, хто має надавати",- йдеться у тексті звернення.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!