Місто Коломия на Прикарпатті відсвяткувало 772 роки


Святкування у Коломиї розпочалися зі свят­кових Богослужінь у церк­вах та освячення першопло­дів з нагоди релігійного свята Преображення Господнього.

Зазначимо, що цьогоріч свою першу річницю відсвят­кував найбільший на Заході України катедральний собор Преображення Господнього Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Відтепер храм має нову адресу – площа Миколая, 1.

Того ж дня Коломия відзна­чила свою чергову річницю з дня першої літописної згадки про місто.

Урочистості розпочали­ся після обіду. Святкова хода від площі Скорботи до міської ратуші відбулася у супроводі духового орке­стру, присутні поклали кві­ти до пам’ятників Борцям за Незалежну Україну.

На свято до Коломиї цьо­горіч завітали делегації з Польщі, Румунії, Молдови, представники українсько- італійської асоціації «Розмай», а також гості з різних облас­тей України.

На головній сцені біля міської ратуші святкуван­ня розпочалося звуками ку­рантів та позивними «Понад Прутом моя Коломия». Після внесення Державного прапора України, прапора міс­та та району усіх коломийців та гостей нашого міста віта­ли представники влади та ду­хівництва.

– На карті Прикарпаття Коломия відрізняється своєю інтелігентністю, культурою, людьми, своєю надзвичайно багатою історією, та найголо­вніше – Коломия відрізняєть­ся своїми людськими долями. Багато вихідців саме з цього міста є відомими історични­ми постатями України. Я щи­ро вірю, що дуже багато істо­ричних постатей, легендар­них особистостей, які зро­блять значний вклад у роз­будову Української держави, живуть і ще народяться в міс­ті Коломиї. Дорогі коломия­ни, вас люблять у цілому сві­ті, – зазначив заступник голо­ви Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький.

– Для мене дуже велика честь побувати цього дня у місті Коломиї, вітати коломи­ян вчергове зі святами і зага­лом з тим, що Коломия про­жила ще один рік. Можливо, не так, як би хотілося, мож­ливо, є труднощі і проблеми, але є добрий настрій, є щире прагнення і бажання жити і любити, берегти українське в Україні і українство в Україні. Це те, що стане натхненням для майбутнього щастя усієї Коломийщини, Прикарпаття і держави України, – зазна­чив заступник голови Івано- Франківської обласної ради Олександр Левицький.

До слова, напередодні свя­та виконком Коломийської міської ради прийняв рішен­ня про занесення до Книги шани міста кращих людей та колективи, які своєю пра­цею заслужили це право. Владиці Миколаю Сімкайлу посмертно присвоїли звання «Почесний громадянин міс­та».

Традиційно вшанували та­кож найстаршу мешканку міс­та – Марію Деделюк, яка на­родилася 1914 року, та батьків наймолодшої громадянки міс­та, яка з’явилася на світ саме цього дня, – Юлію і Руслана Кавецьких.

Після урочистостей від­бувся грандіозний святковий концерт за участі відомих артистів Прикарпаття та гос­тей з інших областей, а та­кож танцювальних колекти­вів Коломийщини.

Варто відзначити, що куль­турну програму готував від­діл культури Коломийської міської ради під керівни­цтвом Уляни Мандрусяк.

– До цього дня готували­ся дуже серйозно і відпові­дально. Перед святкуванням проводили засідання оргко­мітетів, на яких проробляли всі деталі. Вважаю, що свят­кування Дня міста Коломиї вдалося, було багато людей і погода не підвела. Слід від­значити, що вперше концер­ти проходили паралельно на двох сценах: у середмісті і в міському парку. Все відбу­лося згідно з планом, і го­ловне, що люди задоволені, адже саме для них ми і ста­ралися, – розповіла Уляна Мандрусяк.

2013 рік відзначився ще й тим, що вперше вдалося по­єднати святкування Дня міс­та з відкритим обласним фестивалем «Медовий спас у Коломиї».

Цілющу продукцію бджіль­ництва на Прикарпаття привезли пасічники з Хмельницької, Чернівецької областей. Гості свята ма­ли можливість поласува­ти запашним медом, заго­товленим у Коломийському, Тлумацькому, Тисмени-цькому, Калуському, Косівському, Долинському, На-двірнянському, Городен-ківському районах. Загалом у фестивалі взяли участь по­над півсотні бджолярів.

Фестивальне дійство запам’ятається учасникам та гостям запальними співами і танцями, сольним концертом коломийського оркестру «Біг-бенд», виставкою декоративно-ужиткових виробів, розмаїт­тям продукції бджільництва.

– Загалом усе пройшло до­бре, завдання, які були по­ставлені оргкомітетом до всіх служб, виконано. Всі учасники святкування Дня міста продемонстрували надзвичайно високий рівень підготовки. Також слід від­значити спортивну подію – боксерський матч Україна-Німеччина, яку організував заслужений тренер України Іван Данилишин. На робо­чій нараді я подякував усім службам, які до цього дій­ства долучилися, адже вже два дні поспіль чую лише позитивні відгуки, – зазна­чив заступник міського го­лови Ігор Граділь.

Мистецьким дарунком для всіх того дня був і вечір­ній гала-концерт VI міжна­родного фестивалю дитя­чого естрадного мистецтва «Зорепад». Опісля всіх кон­цертних програм для молоді організували святкові дис­котеки. А на завершення в парку ім. К. Трильовського влаштували вогняне шоу, а у середмісті – незабутній фе­єрверк, який остаточно за­свідчив те, що місту понад Прутом виповнилося 772 роки.

 Олександра Щербакова, Коломийські ВІСТИ