Монополізація влади у час війни: Чи можливий розпуск Івано-Франківської облради?


“Слуги народу”, прикриваючись війною, намагаються монополізувати владу. До таких висновків підштовхують одразу кілька фактів.

Так, 12 травня Верховна Рада на черговому засіданні прийняла в цілому один із суперечливих законів про особливості діяльності місцевого самоврядування у воєнний час. А передувало прийняттю гарячі протистояння між опозицією та владною фракцією, адже цим законом «Слуги народу» мали збільшити повноваження військових адміністрацій. Врешті, депутати змогли прийняти компромісний варіант дорожньої карти функціонування влади на місцях під час воєнного стану.

Та схоже на цьому провладна партія вирішила не зупинятися  - “Слуги” також розглядають варіант розпуску обласних рад. А підтверджує це збір інформації про діяльність обласних рад у 2022 році народним депутатом від “Слуги народу” Віталієм Безгіном. Обранець також є членом Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Так, у відповідь на запит редакції “Бліц-Інфо Івано-Франківська обласна військово-цивільна адміністрація повідомила, що у травні надавала Безгіну інформацію щодо проведених сесій Івано-Франківської обласної ради у 2022 році. У чому ж сенс такої інформації? Все просто - якщо обласна рада протягом кварталу не провела жодного засідання, її можна розпустити. До слова, під час війни у більшості областях і справді не проводили сесій, за “рекомендаціями” з офісу Президента. Мовляв, росія обирає адмінбудинки як цілі для ракетних обстрілів, тож проводити засідання буде небезпечно. Так, за джерелами Бліц-Інфо, Івано-Франківська обласна рада за наполяганням ОВА кілька разів переносила заплановані засідання. Зокрема, перед 9 травня. 

Як пояснює аналітик Руху “ЧЕСНО” Михайло Джогола, підстави для розпуску місцевих рад прописані у законі України “Про місцеве самоврядування”. 

Розпустити раду можна Указом президента України. І одна із підстав - якщо обласна рада не проводила засідань протягом кварталу. Тому так, проведення сесій важливі. Якщо ми говоримо про сам механізм в умовах війни, то замість неї призначається військово-цивільна адміністрація. Ну але ми знаємо, що ВЦА була створена у перші дні війни і перебрала більшу частину повноважень обласної ради. Тобто, чи є логіка у розпуску обласних рад зараз? Я її не бачу. Провести вибори в умовах воєнного часу неможливо, повноваження й так перекладені на військово-цивільні адміністрації. Навіть якщо говорити про області, де тривають активні бойові дії, то потреби наразі теж немає. Випадків, коли обласна рада повним складом переходила на бік ворога, чи приймала рішення на користь ворога, мені не відомі”, - зазначає експерт.

До слова, Івано-Франківській обласній раді такий сценарій поки не загрожує - адже депутати цьогоріч вже тричі збиралися на сесії - 16 лютого (позачергово), 23 березня та 11 травня. На цьому акцентує й Михайло Джогола. 

“Якщо говорити про Івано-Франківську обласну раду, то вона без проблем може збиратися на засідання. Так, в умовах війни вони можуть не анонсувати засідань та не публікувати рішень, що стосуються армії, тероборони, чи безпеки держави загалом. І, як ми знаємо, ці засідання проводять навіть частіше, аніж на квартал. Заслуховують інформацію щодо виконання бюджету, голосують за нові програми, приймають звернення та інше. Тобто, причин для розпуску Івано-Франківської обласної ради немає. Загалом, нам відомі факти розпуску місцевих рад, коли вони не могли повноцінно функціонувати. Так, у 2021 році Зеленський розпустив міську раду у Слов'янську, бо там міськрада бойкотувала свою роботу, блокувала прийняття бюджету. До слова, то були власне представники відверто проросійських партій, тож це рішення можна вважати обґрунтованим та правильним. Але у підсумку, головою військово-цивільної адміністрації було призначеного того ж міського голову. Тобто, у деяких громадах потреба розпустити раду може виникнути, але її точно немає в цілому по Україні”, - переконаний аналітик “Руху ЧЕСНО”.

Редакція Бліц-Інфо також звернулася з цього приводу за коментарем до народного депутата від "Слуги народу" Віталія Безгіна. А саме, поцікавилася, з якою метою нардеп запитував інформацію про засідання обласної ради та чи це стосується це можливості розпуску обласних рад. Наразі відповіді ми не отримали. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!