Московський патріархат, як механізм деструкції національної єдності в Україні


Російська православна церква та її філія (так звана Українська православна церква, або в народі Московський патріархат) проводять цілеспрямовану і системну політику щодо деструкції автокефального статусу Православної Церкви України та відповідно політики національної єдності в Україні.

МП завжди активно прислужував владним структурам Росії, а в новітню добу його зусилля максимально зосередилися на «захисті інтересів росіян і співвітчизників за кордоном». Своєрідне кредо щодо такої парадигми висловив колишній міністр закордонних справ РФ І.Іванов: «…збирання «русского мира» є спільною справою Російської держави та Російської Православної Церкви».

В контексті політики Росії щодо України це стало прямою директивою використати потужний інструмент московського патріархату для утримання України в зоні власних впливів,адже так звана Українська православна церква юридично й організаційно є структурною частиною саме московського патріархату.

У розрізі російської військової агресії в риториці московського патріархату підсилилися акценти стосовно наявності «потенційного ворога», який прагне відсепарувати українські землі від «східно-православної цивілізації». Реагуючи на нібито зазіхання цих «ворогів» на «цілісність історичного простору Святої Русі».

За останні роки, як ніколи, є очевидною участь РПЦ у гібридній війні Росії проти України. Московський патріархат визнав правомірність анексії Криму, окупації частини українських територій на Донеччині та Луганщині, поширює пропагандистські наклепи як проти Революції Гідності та її учасників, так і проти сформованої внаслідок цієї Революції нової української влади.

У зоні АТО/ООС УПЦ (МП) відкрито підтримала і продовжує підтримувати терористів, а частина священства, в тому числі й єпископат, навіть зухвало засуджують допомогу своїх одновірців Збройним Силам України. Окрім того, духовенство московського патріархату системно співпрацює з окупантами на непідконтрольних Україні територіях. Для ієрархів та священників УПЦ (МП) стало звичним явищем освячення підрозділів російських військ та ракетних комплексів в Криму, надання благословення екстремістам і терористам, переховування бойовиків.

Також, УПЦ (МП) докладає зусиль, щоб підтримувати перманентний конфлікт у православному середовищі України. Все це свідчить про прагнення промосковських церковно-політичних сил не допустити зміцнення Помісної Православної Церкви України.

Цікавим питанням є характер діяльності священнослужителів Івано-Франківської єпархії УПЦ, очільником якої є архієпископ Серафим (Залізницький Василь Федорович), біографія котрого на офіційному сайті «Русской православной церкви» демонструє вагомий його вклад у духовні інституції РФ в призмі поширення релігійної конфепції «Русский Мир».

Отож, цілком очевидним є те, що Росія продовжує активно використовувати релігійний чинник у гібридній війні проти України. При цьому, ключова роль відводиться так званій українській православній церкві, яка, попри найменування «українська», насправді залишається безпосередньою структурною частиною московського патріархату, про що свідчать статутні та інші нормативні документи як РПЦ, так і УПЦ (МП).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!