Може бути рідким та твердим: вчені створили робота-гуманоїда, який змінює форму


Вчені з Китаю створили унікального робота, який змінює форму. Він може перемикатися між рідким та твердим станом, орієнтуватися в складних середовищах без шкоди для міцності.

Про інноваційне дослідження повідомили в Matter, пише Science Alert.

"Надання роботам можливості перемикатися між рідким і твердим станами наділяє їх більшою функціональністю", – каже інженер Ченфен Пан з Китайського університету Гонконгу в Китаї.

Інновація може допомогти у пришвидшенні збірки електроніки та застосовуватись в медицині, пише УП.Життя.

Як пояснили вчені, тверді матеріали не найкращі для навігації в обмеженому просторі або під різкими кутами, тоді як м’які, гнучкі роботи зазвичай слабкі і ними важче керувати. 

Вчені надихнулись тваринами, які називаються морські огірки. Вони можуть змінювати жорсткість своїх тканин, щоб підвищити вантажність і обмежити фізичні пошкодження. Тоді як восьминоги можуть змінювати жорсткість своїх щупалець для маскування, маніпулювання предметами та пересування.

Для створення робота використали галій – нетоксичний матеріал, який може легко переходити між м’яким і твердим станами при температурі навколишнього середовища. Цей метал має температуру плавлення 29,76°C. Тобто можна розплавити галій, просто тримаючи в руці.

Дослідники вбудували галієву матрицю з магнітними частинками, створивши те, що вони називають "магнітоактивною твердо-рідинною фазовою машиною переходу".

Дослідники провели низку тестів: роботи могли стрибати через невеликі рови, перелазити через перешкоди і навіть розділятися, щоб виконувати завдання, переміщуючи об’єкти перед рекомбінацією та повторним затвердінням.

Науковці також створили маленьку гуманоїдну версію – у формі фігурки Лего – танула, якому вдалось вирватися з маленької тюремної камери. Він "просочився" крізь ґрати та сформувався наново з іншого боку ґратів. Дослідники створили це експеримент на честь сцени з фільму "Термінатор 2".

Після того науковці зайнялись дослідженням практичного застосування.  Вони створили модель людського шлунка та змусили робота поглинути та видалити невеликий об’єкт, що міститься в ньому. Така маніпуляція може допомогти вилучити проковтнуті об'єкти – від батарейок до наркотиків.

Але для реального застосування ця інновація потребує певних налаштувань та детальнішого дослідження.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!