На Калущині створять новий індустріальний парк


Калуська міська рада розглунила і погодила проєкт рішення «Про створення індустріального парку на території с. Боднарів Калуської міської територіальної громади Івано-Франківської області».

Цим рішенням депутати підтримати ініціативу ТзОВ «ПРО-МАЙСТЕР» — власника колишнього льонозаводу в селі Боднарові про створення індустріального парку «БОДНАРІВ» та погодили його концепцію. Як ішлося на сесії, таке рішення необхідне для внесення індустріального парку до реєстру, оскільки в даному випадку земельна ділянка — комунальної власності, а власник колишнього льонозаводу її орендує, інформують "Вікна".

Площа земельної ділянки становить 16,8789 га — це територія промислової зони колишнього заводу «Чотирьохагрегатного заводу по переробці льону та коноплі», який був створений у 1986 році та припинив свою діяльність в 2004 році. Нагадаємо, мінімальна площа земель промислового призначення для створення індустріального парку — 15 га.

Індустріальний парк у Боднарові пропонується створити терміном на 30 років. Визначено пріоритетні галузі промисловості, підприємства яких планують розміщувати на території парку. Це легка промисловість, агропромисловість, складське господарство та ніші, суміжні з ними галузі.

«Індустріальний парк «БОДНАРІВ» буде представляти собою групу промислових підприємств первинної переробки льону та технічної коноплі, агро-промисловості, легкої промисловості, для яких здійснюється інженерна підготовка території, проектування та будівництво інженерної інфраструктури та інших об'єктів обслуговування», — зазначено в рішенні міської ради.

У індустріальному парку планується створити від 800 до 960 робочих місць.

Нагадаємо, в Калуші нещодавно було створено перший індустріальний парк «Kalush industrial HUB». Наказом Мінекономіки від 30 серпня 2021 року його внесено до Реєстру індустріальних парків України. Ініціатором створення цього індустріального парку є приватна компанія ТзОВ "Ч.А.С.". Парк розташований на земельній ділянці загальною площею понад 18,7 га на території колишнього заводу «Карпатнафтомаш» у Підгірках. У даному випадку міська рада концепцію парку не погоджувала, оскільки він розташований на приватній землі.

Станом на кінець жовтня індустріальний парк «Kalush industrial HUB» є останнім зареєстрованим в Україні, а загалом їх є 52.

Статус індустріального парку дає певні переваги як інвесторам, так й ініціаторам його створення. Так, нещодавно було внесено зміни до Закону України "Про індустріальні парки". У ньому передбачені  компенсація керуючим компаніям та ініціаторам створення індустріальних парків — суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків:

50% витрат на підключення та приєднання до електромереж;

компенсація учасникам індустріальних парків частини відсоткових платежів за кредитами у залежності від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від їх господарської діяльності;

часткова компенсація інвестицій учасників індустріальних парків у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності в межах індустріального парку, тощо.

Як ішлося на сесії міськради, зараз на розгляді Верховної Ради України є ще кілька законопроектів, метою яких є надання індустріальним паркам додаткових переваг та залучення на їхню територію інвесторів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!