На Коломийщині буде пам'ятник відомій американській співачці з України


Цього року американській співачці українського походження Квітці Цісик, яка любила і популяризувала українську пісню за кордоном, мало б виповнитися 70 років

Її батько – скрипаль-віртуоз Володимир Цісик – народився в селі Ліски (нині — Коломийський район Івано-Франківської області). У цьому селі створено музей імені Квітки Цісик. Завідувач музею Ярослав Ясінський і директор місцевої гімназії Василь Гоменюк виступили з ініціативою спорудження пам’ятника легендарній співачці на родинному обійсті Цісиків. Про це "Бліц-інфо" повідомили в Івано-Франківській ОВА. 

Їхній задум підтримали у Навчально-науковому інституті мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Нещодавно тут, на базі кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації, відбувся Всеукраїнський конкурс студентських творчих робіт «Ескізний проєкт пам’ятника Квітки Цісик в с. Ліски Коломийського району». На конкурсі молоді митці з різних навчальних закладів вищої освіти України представили свої творчі роботи.

Запропоновані ескізні проєкти пам’ятника втілили в собі різноманітні підходи й інтерпретації, а ще – вияв поваги і вдячності до спадщини видатної артистки. За результатами роботи журі визначило переможців конкурсу: І місце — Вероніка Катрич; ІІ місце — Олександра Гевко; творчий колектив: Анна Абрамова, Анастасія Мішула, Іванна Сем’янів; ІІІ місце — Іванна Абрат; Христина Завальніцька; творчий колектив: Анна Абрамова, Анастасія Мішула, Іванна Сем’янів. Лауреатів конкурсу нагородили дипломами і преміями, всіх учасників – подяками.

Директор Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Володимир Федорак зауважив, що конкурс став не тільки хорошою нагодою для студентів виявити творчі здібності, втілити власне бачення пам’ятника, разом з тим це – підтримка громадської ініціативи і популяризація імені Квітки Цісик, творчість якої є колосальним внеском в українську культуру.

Ескізи переможців, за словами Володимира Федорака, будуть передані до музею Квітки Цісик. Також управлінець висловив сподівання, що у найближчому майбутньому один з цих проєктів постане повноцінним пам’ятником.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!