На Прикарпатті харчування учнів на 1,2 мільйони розпиляли ФОПи з одним телефоном


Черченська спеціальна школа Івано-Франківської облради підписала договір на харчування учнів із приватним підприємцем Володимиром Шидзінським за 1,28 млн грн.

Черченська спецшкола – єдиний навчальний заклад в Івано-Франківській області, який пристосований для навчання дітей з вадами опорно-рухового апарату. У жовтні 2020 року місцеве видання «Репортер» писало, що там навчається 39 дітей, серед яких  32 там і живуть, а 31 дитина – з інвалідністю. У договорі вказано, що послуги будуть надавати для 40 учнів, але обсяги можуть бути змінені в залежності від потреб,  пишуть Наші Гроші.Львів.

Вартість харчування дітей різниться від віку та відповідно типу меню і становить від 155 до 187 грн за день.

Про пов’язаність учасників

Єдиним конкурентом на торгах виступив ще один підприємець Ярослав Зрудловський. Його єдиний досвід у публічних закупівлях: прямі контракти на послуги з харчування від відділу освіти Рогантинської РДА на 35 тис. грн. А також «організація бенкету» на майже 9 тис. грн також для Черченської спеціальної школи.

Пропозиція Зрудловського була на 5,2 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались. І не знижували вартість своїх пропозицій. Економія на тендері — 0,5% від очікуваної вартості.

Така сумнівна економія є невипадковою. У документах обох учасників є аналогічні за змістом та схожі за оформленням довідки (про матеріально-технічну базу). А також обидва учасники з різницею у три години завантажують файли з однаковими нетиповими назвами. Наприклад, «Ос.дані», куди завантажують скановані копії паспортів. Хоча замовник вимагав довідки про субпідрядника у довільній формі, і Шидзінський, і Зрудловський оформили їх однаково і зробили однакових помилок.

Більше того, у обох конкурентів в документах вказаний спільний телефон: (03435)24073.

Цей ж номер телефону використовує на закупівлі фермерське господарство «Околиця», яке належить Світлані Шидзінській. Фірма прописана в селі Вербилівці, як і Світлана та Володимир Шидзінські. У них також однакова контактна електронна пошта kseniya2002@ukr.net. Володимир Шидзінський за даними паспорту, одружений із Світланою Богданівною.

Також цей номер, як і інші контактні, використовує кафе «Княжий двір» у Рогатині. Кафе належить Шидзінському, й саме там за договором будуть готуватись страви для школярів.

Про моніторинг ДАСУ

Закупівлю почала перевіряти Державна аудиторська служба. Аудитори звернули увагу на те, що довідка Шидзінського про аналогічний договір не містить інформації про повну назву контрагента. Замість цього вказано: «маємо досвід у виконанні аналогічного договору із відділом освіти РДА». А також, не додані копії договору.

Запит замовнику на пояснення ДАСУ надіслала о 14 годині 11 березня. Але наразі тендерний комітет спецшколи не відповів на це питання.

Про постачальника

Приватний підприємець Володимиром Шидзінський у 2015 році намагався стати депутатом Рогатинської та Івано-Франківської рад від політичної партії «Наш край». А ще був керівником комунального підприємства «Газда», яке заснувала Вербилівська сільрада. КП існувало з 2013 року і займалось вивезенням сміття, але в 2015 році припинило існування.

З початку 2020 року підприємець підписав 14 держзамовлень на 2,86 млн грн, переважна більшість з яких на послуги з харчування.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!