На Прикарпатті перевірили воду в популярних джерелах. Результати


До Всесвітнього дня води фахівці лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського БУВР провели акцію з дослідження якості вод із джерел на території Івано-Франківської області.

Спеціалісти проаналізували 17 джерел, в яких визначили хімічні і фізико-хімічні показники, встановили елементний склад вод.

«В залежності від суми солей кальцію і магнію вода з джерел є м’якою, середньої жорсткості, жорсткою та дуже жорсткою. За іонним складом вода у всіх джерелах переважно є гідрокарбонатною з переважаючим вмістом кальцію. Винятком є вода з джерела «Криниця Крива» в с. Балинці та джерела в с. Грабовець, яка є гідрокарбонатно-хлоридна кальцієва. Для джерела «Княжа Криниця» в с. Крилос та джерела «Лікувальне» в с. Бучачки характерним є гідрокарбонатно-натрієвий склад»,- каже начальниця лабораторії моніторингу вод Західного регіону Марія Засідко.

До низькомінералізованих, м’яких вод належать:

джерело «Лікувальне», с. Бучачки;

джерела в селах Годи-Добровідка, Посіч, Підлісся, Боднарів, Грабовець, Чукалівка;

джерело Пресвятої Богородиці в меморіальному комплексі «Дем’янів Лаз», м. Івано-Франківськ;

джерело «Духова Криниця», урочище «Вишновець», біля с. Сілець.

Вода середньої жорсткості:

джерело «Княжа Криниця» в с. Крилос;

джерело «Криниця Крива», с. Балинці;

джерело «Дзвинячка», смт Заболотів;

джерело «Кляштор», м. Коломия;

джерело біля районної лікарні м. Коломия;

джерело в районі міського озера, м. Івано-Франківськ;

джерело в с. Погоня.

Вода високомінералізована, жорстка:

джерело в с. Лани, вул. Підгора.

Вода дуже жорстка:

джерело № 2, в с. Деліїв, вул. Центральна.

Варто наголосити, що дослідженнями елементного складу вод встановлено в незначних концентраціях вміст мікроелементів - алюмінію, бору, калію, молібдену, натрію, селену, стронцію, стибію, цинку, заліза. Окрім того, виявлено срібло в 5 джерелах - в селах Підлісся, Лани та Погоня, джерело № 2 в с. Деліїв, джерело в районі міського озера в м. Івано-Франківськ.

Вміст важких металів, зокрема кадмію, свинцю, нікелю, ртуті, миш’яку не виявлено.

Інтерактивна карта з переліком джерел Івано-Франківщини, координатами, фотографіями та результатами визначення якості їх води розміщено на головній сторінці сайту Дністровського БУВР у віджеті «Джерела Івано-Франківщини» за посиланням. Інформація у віджеті буде постійно поповнюватися та оновлюватися. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!