На Прикарпатті районна медицина працює на межі


Протягом лютого в Городенківській і Чернелицькій територіальних громадах виявлено 511 нових випадків коронавірусу.

Це територія колишнього Городенківського району, де мешкає менш як 50 тисяч населення. Бо від офіційної статистики треба мінусувати тимчасово відсутніх заробітчан та прописаних на території мешканців інших міст та областей, пише Голос України.

"Це понад п'ята частина від усіх інфікованих за весь період пандемії, - наголошує генеральний директор Городенківського некомерційного центру первинної медико-санітарної допомоги Василь Федорів (на знімку) в інтерв'ю для сторінки Городенківської тергромади у Фейсбуці. - Причина такого спалаху - новорічно-різдвяні святкування, велике скупчення людей, автобусні перевезення. Тоді був невеликий спад епідемії, що дало поштовх до нехтування засобами індивідуального захисту. Вірус важкий. При носінні маски він розноситься на 20-30 см, без маски, при розмові та крику, - до 5 м. Ризик інфікування залежить від того, скільки його потрапить на слизові оболонки, імунітету".

Лікар наголошує на тому, що зменшити імовірність зараження можна частим миттям рук або протиранням дезрозчином. Так само - ручок дверей щогодини, бо вірус передається через дотик. Уникати контакту з обличчям та ротом, робити вологе прибирання та часто провітрювати приміщення.

На жаль, до катастрофічного зростання захворюваності на COVID-19 призвело й недистанційне навчання в школах. Діти менше хворіють, але виступають як носії. Закрите приміщення класу взимку призводить до великої концентрації вірусу.

За лютий провели понад 700 ПЛР-тестувань. Відсоток позитивних - понад 80, а раніше становив десь третину від усіх досліджень. Хоча технічна оснащеність медзакладів, зокрема стаціонару в Городенці, значно краща, є велика кількість кисневих точок, система охорони здоров'я працює на межі.

"У стаціонарі в Городенківській лікарні - 180 хворих, 100 - киснезалежних. На жаль, понад десять медиків стаціонару та стільки саме з первинки тимчасово вибули через COVID-19. Щоденні контакти з інфікованими даються взнаки", - акцентує Федорів.

Лікар говорить і про приблизно півтори тисячі інфікованих мешканців двох тергромад, які переносять хворобу на ногах. Інфекція мало виражена, до медзакладів такі особи не звертаються, але є носіями вірусу.

"Точно не знаємо, який вірус циркулює. Відомі кілька штамів коронавірусу. Китайський відзначався легким перебігом, вражав здебільшого людей старшого віку, із супутніми захворюваннями. Теперішній вірус заразливіший, вражає осіб середнього віку, без видимих супутніх захворювань. Прогноз невідомий. Нова модифікація невідомо, як себе поводитиме. Не всі вакцини мають перехресний імунітет до всіх штамів вірусу. Важкість захворювання залежить від кількості отриманого вірусу. Помирають від запалення легень, тромбозів судин. Вчасне звертання до медиків дасть більше шансів щодо здоров'я та зменшить ризик смерті", - підсумовує Василь Федорів.

Медик не береться прогнозувати, чи витримає система охорони здоров'я. Каже, що перебуваємо на межі. Посилення карантинних заходів, на його думку, треба було вводити ще раніше, тоді й спалах був би меншим.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!