На Прикарпатті розпочали "полювання" на нелегальні ялинки


Державна екологічна інспекція Карпатського округу у період підготовки до Нового 2022 року розпочала природоохоронну операцію «Новорічна ялинка».

З метою попередження самовільних рубок шпилькових дерев, безконтрольного перевезення та реалізації новорічних ялинок, спільно з ГУ Нацполіції в Івано-Франківській та Чернівецькій областях, Івано-Франківським та Чернівецьким обласними управліннями лісового та мисливського господарства розроблено  плани спільних заходів щодо посилення державного нагляду (контролю) під час заготівлі та реалізації новорічних ялинок. Створені мобільні групи з державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу, представників Національної поліції та держлісохорони, які проводитимуть перевірки як у місцях зростання хвойних насаджень, так і в точках продажу.

"Наголошуємо, що за незаконну порубку хвойних насаджень порушники будуть притягуватись до відповідальності за ст.65 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»: штраф на фізичних осіб в розмірі від 510грн. до 1020грн., на посадових осіб – від 2550грн. до 5100грн. Окрім того, за незаконне вирубування ялинок будуть нараховані стягнення за завдану довкіллю шкоду відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», затверджених Постановою КМУ від 23.07.2008 №665: розмір шкоди за одну незаконно зрубану ялинку діаметром стовбура до 10 см становить 545 гривень, діаметром від 10 до 14  см – 960 гривень. Також за незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання та збут деревини може загрожувати ще й кримінальна відповідальність за статтею 246 ККУ.

Крім того, хочемо зазначити, що за реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені штрафні санкції у відповідності до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), за ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, передбачено штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн)",- кажуть в екологічній інспекції.

Нагадуємо, що реалізація новорічних ялинок повинна проводитись лише за наявності  пластикових бирок зі штрих-кодом, що підтверджує законність їх заготівлі та реалізації, а також дозволяє покупцю дізнатись походження купленого деревця завдяки спеціальному он-лайн сервісу https://open.ukrforest.com/. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу наголошує громадянам не купувати новорічні ялинки сумнівного походження, не сприяти незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!